Sponsoring: wat moet je vastleggen in een sponsorcontract

Krijg je weleens een vraag van een medewerker of een lokale sportvereniging om een vereniging of evenement te sponsoren?

Soms is sponsoring een goede manier om als bedrijf en vereniging samen op te trekken. Voor je bedrijf het vergroten van naamsbekendheid en voor de vereniging een mogelijkheid om de kosten voor de leden, deelnemers of publiek beperkt te houden. Maar waar moet je op letten?

Sponsorbijdrage

Samen met de vereniging maak je afspraken over wat de sponsorbijdrage inhoudt en wat de club ervoor terugdoet. De sponsorbijdrage kan uit verschillende vormen bestaan. Bijvoorbeeld een financiële bijdrage of een bijdrage in natura. In het laatste geval is het goed om de geldelijke tegenwaarde vast te leggen. Uiteraard spreek je met de vereniging goed af wat zij hier tegenover stelt.

Bekoelde relatie

Net als in iedere relatie bestaat de kans dat de relatie bekoelt. Daarom is het verstandig hierop voorbereid te zijn. Leg daarom in het contract vast wat jullie moeten doen als daarvan sprake is. Denk bijvoorbeeld aan mediation.  Als je er samen echt niet meer uitkomt, spreek dan af welke instantie bevoegd is om een oordeel te vellen. Dat kan de Nederlandse rechter zijn of een arbitragecommissie.

Sportief gedrag

Het gaat vaak fout in relaties als de afspraken onderling niet duidelijk zijn. Of als de uitvoering van de afspraken van de ander onder de maat is. In de sport gaat het om sportiviteit. Dat is de aantrekkingskracht van de sport op sponsors. Daarom is het goed om invulling te geven aan wat er onder sportief gedrag wordt verstaan. En hoe de individuele leden van de vereniging daaraan gebonden zijn.

Kleding

Als je bijvoorbeeld de kleding voor het elftal beschikbaar stelt, mag je als sponsor verwachten dat de kleding gedragen en goed verzorgd wordt. Denk ook aan het gebruik van de kleding voor en na de wedstrijd. Vind je het goed dat teamleden de kleding buiten de wedstrijden dragen, bijvoorbeeld als vrijetijdskleding? Zijn er individuele leden met een eigen sponsor? Maak goede afspraken hoe je hiermee omgaat.

Concreet

Het is goed om vooraf de afspraken vast te leggen en concreet te benoemen. Daar zul je geen spijt van krijgen. Blijft de relatie met de sponsor goed? Dan zal het contract na de feestelijke ondertekening een mooi aandenken zijn. Gaat het mis? Dan zal het voor beide partijen een handige leidraad zijn om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Ramon van Lieshout, jurist bij DAS