Taakstellend gesprek: wat moet je doen als je targets onhaalbaar zijn?

Je zit je op te vreten. Dit kan niet waar zijn. De targets vliegen je om je oren en je denkt bij jezelf: hoe ga ik dit ooit voor elkaar boksen? Het zweet breekt je nu al uit. Het is vaak moeilijk te bepalen of de targets inderdaad onrealistisch zijn gesteld. Dat zal achteraf moeten worden bekeken. Maar wat kun je doen als je echt denkt dat je werkgever onrealistische targets stelt?

Vier tips

Wat volgens mij belangrijk is, is om het volgende na te streven:

 1. Ga altijd goed voorbereid een gesprek in. Neem de tijd om duidelijk uit te leggen wat jij leuk vindt om te doen en waar jij de focus op wilt leggen dat jaar. Onderbouw wat jouw werkzaamheden kunnen bijdragen aan de doelen van de onderneming. Spreek je wensen uit.
 2. Leg afspraken die gemaakt worden tijdens het gesprek vast en spreek af dat je na een bepaalde tijd wil evalueren of de afspraken haalbaar blijken. Let erop dat de afspraken duidelijk en concreet zijn. Zo niet? Stel vragen om duidelijkheid te krijgen. Dan weet je zelf waar je aan toe bent en wat je werkgever van je verwacht.
 3. Worden er naar jouw mening targets opgelegd die niet haalbaar zijn? Laat jouw werkgever schriftelijk weten waarom je het niet eens bent met de targets. Het is belangrijk om ze te beargumenteren.
 4. Ook voor targets geldt: je kunt altijd tekenen voor gezien, maar je hoeft niet te tekenen voor akkoord. Dus ben je het echt niet eens met je targets? Teken dan alleen voor gezien.

Suzanne Mollee, jurist arbeidsrecht

Heb je een juridische vraag? Neem dan contact met ons op.

Reacties (2)

 • Pie Jongen |

  En wat kan ik doen als een (zogenaamde) opdrachtgever onrealistisch targets stelt aan een opdrachtnemer(freelancer). Hebben opdrachtnemers ook rechten? Ik ben freelancer bij TMG en werk als depothouder bij de ochtend kranten

  • DAS |

   Beste Pie,
   Dank je wel voor je vraag. Vervelend als je in zo een situatie zit. Ik neem aan dat je een overeenkomst van opdracht voor onbepaalde tijd hebt. Je hebt dus geen arbeidsovereenkomst en daarmee dus ook niet de rechten van een arbeidsovereenkomst. Je kunt natuurlijk altijd proberen erover te praten en/of te onderhandelen. Als je echt niet onder de voorwaarden wilt werken dan kun je als freelancer de overeenkomst opzeggen. Je moet dan wel een redelijke opzegtermijn hanteren. Ik kan me ook voorstellen dat je natuurlijk niet zomaar de opdrachtovereenkomst op wil zeggen. Als je opdrachtgever niet bereid is om een aanpassing te doen dan heb je verder geen juridische mogelijkheden om het aan te vechten en zal je de voorwaarden moeten accepteren. Je hebt dan dus eigenlijk maar twee keuze: opzeggen of accepteren. Is je vraag hiermee voldoende beantwoord? Groet Ramon.