Thyrax-perikelen: tekort aan medicijn roept veel vragen op

Door
DAS

Ai… Dat was het eerste wat bij mij opkwam toen de berichten in het nieuws kwamen over het tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Zelf heb ik namelijk de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte waar ik Thyrax tegen gebruik. Zo komen nieuwsberichten wel heel dichtbij.

Wat is Thyrax

Thyrax is een medicijn voor de schildklier. De komende maanden zal het niet leverbaar meer zijn, omdat de productie wordt verplaatst van Oss naar Duitsland. Patiënten moeten dan overstappen op een ander medicijn. Met alle gevolgen van dien, in mijn geval hartkloppingen, stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Gevolgen bij tekort

De lijst is in de praktijk nog veel langer en iedere patiënt heeft zo zijn eigen beperkingen. Daarnaast moet je opnieuw ‘ingesteld’ worden. Dus bloedprikken, controle, nieuwe dosis afstemmen en weer bloed prikken, net zo lang totdat je goed bent ingesteld op de nieuwe medicijnen. In sommige gevallen kan dat wel een jaar duren.

Bezorgde klanten

Al snel kwamen dan ook de eerste telefoontjes bij ons op de Adviesdesk binnen. Bezorgde klanten vroegen zich af: wat nu? Hoe zit dat met het eigen risico van de zorgverzekeraar? Kunnen wij de fabrikant aansprakelijk stellen als ik er letsel aan overhoud?

Kosten

De huisarts kan een laboratoriumonderzoek in de eigen praktijk doen, wat volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen. Wanneer je bij een specialist loopt en het laboratoriumonderzoek laat doen in het ziekenhuis, valt dit wel onder het eigen risico. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Fabrikant aansprakelijk stellen

Een partij aansprakelijk stellen kan in de regel pas wanneer er schade is. Hoewel het vervelend is dat je opnieuw ingesteld moet worden, is het op voorhand niet te zeggen of je ook schade lijdt. Laten we hopen van niet. Gebeurt het toch, dan moet er vervolgens bewezen worden dat dat komt door de wisseling van de medicijnen.

Monique Carius-Kool, medewerker Juridische Adviesdesk DAS

Heb je vragen of wil je een zaak aanmelden? Neem contact op met onze Juridische Adviesdesk