Trap niet in oplichting. Twee recente voorbeelden.

Al eeuwenlang worden mensen opgelicht. Skimming, het pakketje van Marktplaats dat je nooit ontvangt terwijl je wel keurig hebt betaald, en wat te denken van je eigen bank die vraagt of je de inlogcodes kunt doorgeven omdat er een probleem is met je account. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar het bestaat. Net zoals de mensen die erin trappen. Mocht je vervolgens het geluk hebben dat je er achter komt wie je heeft opgelicht, dan is de vogel meestal al lang en breed gevlogen. Naar bestemming onbekend.

Recent hebben mij meerdere berichten bereikt dat er weer een nieuwe vorm van oplichting actief is. En dit keer is de afzender een beroepsgroep en een overheidsinstantie die veel vertrouwen en aanzien genieten van de Nederlandse bevolking, te weten de Belastingdienst en het notariaat. Om deze reden zullen veel mensen in eerste instantie niet doorhebben dat ze worden opgelicht, het zijn tenslotte betrouwbare partijen.

Nepbrief/mail van de Belastingdienst

In de gevallen die ik voorbij heb zien komen, gaat het om een zogenaamde brief van de Belastingdienst waarin verzocht wordt tot betaling over te gaan van een bedrag van 113,48 euro. Het zou gaan om een betalingsachterstand ten behoeve van de inkomstenbelasting van 2014. Iets wat veel mensen misschien niet vreemd voorkomt. Ook wordt er gesproken over het in rekening brengen van extra kosten als je niet tijdig tot betaling over gaat. Een termijn voor betaling wordt echter niet genoemd. Daar hebben de oplichters een foutje gemaakt.

De brief lijkt overigens akelig echt op een brief van de Belastingdienst zelf. Zo wordt de brief geleverd in de bekende blauwe envelop en wordt het beeldmerk van de Belastingdienst gebruikt. Ook al gaat het ogenschijnlijk niet om hele hoge bedragen, toch is het raadzaam kritisch naar dit soort betalingsherinneringen te blijven kijken. Mocht je twijfelen, dan adviseer ik je eerst de Belastingdienst te bellen. De kans is tenslotte groot dat je het geld nooit meer terugkrijgt op het moment dat je hebt betaald.

Nepmail van notaris

Ook hoorde ik voorbij komen dat er momenteel veel nepmails van zogenaamde notariskantoren in omloop zijn. Bij deze vorm van oplichting ontvang je een e-mail, van de notaris, of soms van een advocaat, met daarin het bericht dat een familielid of weldoener in het buitenland je een erfenis nalaat. Soms van miljoenen euro’s. Niet zelden wordt er zelfs een overlijdensakte aan de mail toegevoegd zodat het allemaal nog echter lijkt. Om de erfenis op te strijken, moet je wel eerst zelf geld overmaken voor de gemaakte kosten. Aangezien het normaal is dat je een notaris betaalt voor de afwikkeling van een nalatenschap, hebben veel mensen dus niet door dat ze worden opgelicht. Bovendien gaat men er niet zo snel van uit dat een notaris iemand wil oplichten.

Ga dus in deze gevallen niet klakkeloos over tot betaling! Criminelen sturen deze e-mails en brieven naar duizenden mensen in de hoop dat er een paar mensen geld overmaken. Ik zeg altijd maar: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond