Vakantieleed door letsel: tips om schade te verhalen

Legionella door de hoteldouche, aanranding door de hotelmasseur, valpartijen bij het zwembad, ondeugdelijke glijbanen, voet vast in afzuigsysteem zwembad, uit de jeep gevlogen tijdens jeepsafari, gebroken rug door speedbootexcursie. Ik noem maar een paar van de zaken die ik voorbij heb zien komen. Vakantieleed met vaak ernstige lichamelijke en emotionele gevolgen.

Buitenlands recht

De gesprekken met de slachtoffers zijn vaak zwaar en emotioneel. Als je letsel oploopt in het buitenland, dan kun je je schade proberen te verhalen via de buitenlandse tegenpartij zelf of via de reisorganisatie. Het is echter lastig om een buitenlandse tegenpartij zelf aan te spreken. Je hebt dan te maken met het buitenlandse recht en je zal vrij snel een advocaat ter plaatse moeten inschakelen. Daarbij is het in armere landen moeilijker om een vergoeding te krijgen.

Georganiseerde reis

Soms is het mogelijk om de Nederlandse reisorganisatie aan te spreken. Dat kan alleen als er sprake is van een van tevoren georganiseerde reis én die reis moet twee van de drie volgende elementen omvatten: vervoer, verblijf of een andere toeristische dienst die minimaal 25% van de reissom uitmaakt.  Het grote voordeel is dat de Nederlandse reisovereenkomst dan de basis vormt voor de aansprakelijkheid en daardoor is het Nederlandse recht van toepassing. Dat houdt in dat je niet in het buitenland hoeft te procederen, ter plaatse geen advocaat hoeft te zoeken en sneller duidelijk kan hebben of je de schade kunt verhalen. Juridisch gezien heeft de reiziger namelijk niet gekregen wat hij mocht verwachten.

Verjaringstermijn

Op veel Nederlandse reizen zijn de voorwaarden van de ANVR van toepassing. Tot voor kort kenden deze voorwaarden een hele korte vervaltermijn van 1 jaar. Dat betekende dat je de zaak binnen 1 jaar al voor de rechter moest brengen, indien de reisorganisatie de aansprakelijkheid niet wilde erkennen. Door de werking van een nieuwe Europese richtlijn werd deze vervaltermijn ingeruild voor een verjaringstermijn van twee jaar. De termijn is dus ruimer en het is geen vervaltermijn meer, maar een verjaringstermijn. Daarom kun je nu met een aangetekende brief stuiten. Dat betekent dat de verjaringstermijn weer opnieuw begint te lopen. Dat is veel eenvoudiger. Daar staat tegenover dat je de reisorganisatie wel op tijd op de hoogte moet brengen van je klacht. Binnen welke termijn dat moet gebeuren, staat in de reisvoorwaarden. Zorg dus dat je op tijd de voorwaarden checkt.

Wat moet je doen?

Tenslotte geef ik je nog wat tips als je tijdens je vakantie letsel oploopt. Maar dat hoop ik natuurlijk niet.

  • Maak ter plaatse meteen melding van het letsel bij de reisorganisatie. Zorg dat je daar een afschrift, bijvoorbeeld een foto, van hebt.
  • Ga ter plaatse naar een arts en zorg dat je een medisch stuk hebt.
  • Ga in geval van een ongeval, een mishandeling of een zedenzaak naar de politie en zorg dat je documenten in handen krijgt.
  • Zorg er, terug in Nederland voor, dat je op tijd een klacht indient zodat de zaak niet verjaart.

 

Ziekenhuisopname of ongeval tijdens je vakantie? Hier vind je een stappenplan.