Varen tijdens Koningsdag: hier moet je op letten

De ervaren schipper met een vaarbewijs kent de regels. Maar kent iedere bootbestuurder de regels op het water? Veel booteigenaren zijn niet bekend met alle regels op het water. Laat staan de ‘schippers’ die voor een dagje een boot huren.

Verkeersregels

Op het water gelden net als op de weg ’verkeersregels’, zoals voorrangsregels. Die worden alleen niet zo streng gehanteerd als op de weg. Het is vooral belangrijk dat je goed ‘zeemanschap’ toont. Dat betekent dat je moet anticiperen en ingrijpen als je dat kunt. Ook als je bijvoorbeeld voorrang hebt.

Hoge boetes

Op het water komen geregeld snelheidsovertredingen voor. Een dure grap. Als je zes kilometer harder vaart dan de toegestane maximumsnelheid, geldt al een boete van 90 euro. Dat kan oplopen tot honderden euro’s. Hinderlijke vaarbewegingen maken kost al gauw 230 euro. Varen waar het verboden is, levert minimaal een boete van 140 euro op. De boetes voor overtredingen op het water zijn niet mis. Het is belangrijk dat je de regels kent en dat je ze niet overtreedt. Het is een open deur, maar ook de valkuil voor vele vaar- en watersportliefhebbers.

Amsterdam

Ga je morgen varen door de grachten in Amsterdam? Houd er rekening mee dat er op iedere boot een naam of een spreuk moet staan. Dat geldt voor boten die niet harder dan 20 kilometer per uur kunnen. Boten die sneller kunnen varen hebben een kenteken. Heb je geen naam op je boot en moet dat wel? Dan loop je het risico op een boete van 90 euro. Toch zonde. Ook geldt er op sommige trajecten in Amsterdam eenrichtingsverkeer en een maximale vaarsnelheid van zes kilometer per uur. Je doet er verstandig aan om de specifieke vaarregels tijdens Koningsdag te raadplegen.

Alcohol

Een drankje aan boord is natuurlijk heel gezellig, maar het is verboden onder invloed van alcohol of andere middelen een boot te besturen. Het alcoholpromillage van de bestuurder mag maximaal 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed zijn. Is dat 0,51? Dan word je al gedagvaard. En dat is best handig om te weten als morgen alles oranje kleurt en de grachten en wateren overvol zijn met bootjes.

Mireille Detrixhe, medewerker communicatie

Meer weten over de regels op het water? Ga naar onze site voor informatie.