Verkeersboete aanvechten: trek je portemonnee maar

Vandaag in het nieuws: Ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt een extra ’boete’ te heffen als je een verkeersboete wil aanvechten. Te veel mensen klagen, aldus het ministerie, tegen een verkeersboete. Dat kost Justitie te veel capaciteit, en dus geld. Het idee is nu dat je moet betalen om bezwaar aan te tekenen. Het te betalen bedrag kan oplopen tot honderden euro’s. Ik krijg er een beetje een nare smaak van.

Extra drempel

Er wordt een extra drempel opgeworpen omdat Justitie het te druk heeft. Ik snap aan de ene kant wel dat je mensen buiten de deur wilt houden die het gewoon ‘even proberen’, maar eigenlijk wel beter weten. Maar mensen die wel een gegronde reden hebben om bezwaar te maken, laten het misschien nu ook zitten. Omdat ze bang zijn dat het niet erkend wordt en ze  extra kosten moeten betalen. Voor een leek is het moeilijk van te voren in te schatten of een bezwaar zinvol is.

Drie gronden

Alleen aangeven dat je de overtreding niet beging of dat deze niet met jouw voertuig werd begaan, is namelijk onvoldoende. Je hebt drie redenen op grond waarvan je bezwaar kunt maken:

 • De overtreding is niet begaan met het voertuig met jouw kenteken
 • Je hebt de gedraging die jou ten laste wordt gelegd niet verricht
 • Er zijn omstandigheden aanwezig waaronder de officier van justitie de boete zou moeten matigen. Dit gebeurt echter zelden. Er moet dan sprake zijn van een noodsituatie.

Bewijzen

Als je bezwaar maakt moet je een begin aan bewijs leveren voor één van die redenen. Dat kan door verklaringen van getuigen mee te sturen. Maar ja, wanneer is dat bewijs voldoende? Als je dat niet kunt inschatten dan houd je het misschien voor gezien terwijl de boete je onterecht is opgelegd.

Uitdaging

Het lijkt mij een hele uitdaging om het idee door te voeren zonder de rechtsbescherming van burgers aan te tasten. En waar houdt het op? Ga je ook een boete heffen als je bezwaar wilt maken tegen de onroerendezaakbelasting (OZB) of een bestemmingsplan?

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Meer weten over bezwaar maken tegen verkeersboete? Kijk op das.nl.

Reacties (1)

 • Henk van Nieuwenhuizen |

  Bekeuring Piet Hein tunnel,
  Ik ben bestuurder van een bedrijfsbus in de randstad.
  Mijn laatste bekeuring bestond uit het feit dat ik bijna de tunnel uit kwam richting Diemen en net op dat moment een vrachtwagen aan het inhalen was.
  Voor de goede orde in de tunnel is 70 km de max. snelheid , maar zo gauw je bij de uitgang komt is deze weer 50 km.p. uur. Waarschijnlijk ben ik door een agent met een lasergun gespot en op het moment dat aan het inhalen bent ga je iets harder om er voorbij te komen voor de stoplichten bovenaan. Volgens mij ben je dan inderdaad kansloos om in beroep te gaan, maar is niet correct omdat je met een hogere snelheid de tunnel uit komt rijden en bij de stoplichten naar de 50km gaat. En in het algemeen wordt daar ook harder gereden en wordt je links en rechts ingehaald als jij je aan de snelheid houdt. Dus ik ben het met uw betoog eens dat justitie niet zomaar een extra bedrag mag gaan rekenen om de klacht in behandeling te nemen wegens te kort aan capaciteit. Dat horen zij zelf intern zonder extra kosten op te lossen en niet de belastingbetaler daarmee op te zadelen. Hun salarissen worden al namelijk door de belastingbetaler betaald. ook de verkapte verhoging van de administratiekosten is al zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat de instantie zelf niet goed met het belastinggeld waaruit alles betaald wordt om kunnen gaan.