Vier aandachtspunten bij het verhuren van je huis op Airbnb

Je dure vakantie terugverdienen terwijl jij aan de Italiaanse kust van het zonnetje geniet. Dat klinkt aantrekkelijk nietwaar? Met de komst van de internationale verhuursites als Airbnb, lijkt het verhuren van je eigen woning – al dan niet tijdens je vakantie- steeds populairder en makkelijker te worden. Gisteren was in het nieuws dat het aantal toeristen dat via Airbnb accomodatie huurt in Amsterdam, is vertienvoudigd sinds 2013. Toch kleven er meer risico’s aan dan je denkt. In deze blog bespreek ik vier aandachtspunten die bij het verhuren van je huis via sites, zoals Airbnb, om de hoek komen kijken.

 1. Toestemming van je hypotheekverstrekker

Stel, je hebt een koopwoning. Dan zal je bank of hypotheekverstrekker toestemming moeten geven om je huis te verhuren. Veel verhuurders willen echter geen slapende honden wakker maken en besluiten de bank niet te informeren. Dat kan lang goed gaan. Als je maar netjes de hypotheek betaalt en je geen schade lijdt door je huurders. Maar als het een keer mis gaat, dan heb je wel een groot probleem. Want de bank mag dan je gehele hypotheeklening direct opeisen, zo valt te lezen in de meeste hypotheekaktes. Raadpleeg dus toch vooraf je bank of hypotheekverstrekker. Als er sprake is van een Vereniging van eigenaren (VVE), dan zal in sommige gevallen ook de VVE toestemming moeten geven voor de verhuur.

 1. Toestemming van de woningbouwvereniging

Als je een huurwoning bewoont, dan heb je toestemming nodig van de verhuurder om te mogen ‘onderverhuren’. Ook hier geldt weer dat er wellicht geen haan naar kraait, totdat de buren bijvoorbeeld een keer overlast melden. Als je in strijd met je contract onderverhuurt, dan kan dit betekenen dat je je huis wordt uitgezet. Bovendien is het altijd raadzaam je buren in te lichten over je verhuurplannen. Zo worden ze tenminste niet verrast door ‘vreemde bezoekers’ in het trappenhuis. Ook is het raadzaam je telefoonnummer aan je buren te geven wanneer je zelf afwezig bent. Je weet tenslotte maar nooit wat je huurders uitspoken.

 1. Gemeentelijke regelingen en belastingen

Ook gemeentes mogen ‘iets’ vinden van jouw plan om je woning te verhuren. Elke gemeente bepaalt tenslotte het bestemmingsplan van jouw woongebied. In veel gevallen zal je woning dus enkel een woonbestemming hebben, waardoor je je woning niet zomaar tegen betaling aan recreanten mag verhuren of stellen bijvoorbeeld grenzen aan de periode van huur of het aantal personen. Informeer dus altijd bij je gemeente naar de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur, anders riskeer je een fikse boete. Daarnaast dient er over boekingen via Airbnb toeristenbelasting en inkomstenbelasting betaald te worden.

 1. Sluit de juiste verzekeringen af

Wanneer je je woning via Airbnb verhuurt, kun je meestal je eigen inboedel- of opstalverzekering niet aanspreken bij schade. Verzekeraars hebben hiervoor uitsluitingsclausules in hun polissen opgenomen. Schade door brand die ontstaat op het moment dat je woning verhuurd is, wordt bijvoorbeeld niet vergoed. Echter, vanwege de toenemende populariteit komen er steeds meer verzekeringen op de markt die je als verhuurder wel beschermen. Bovendien biedt Airbnb in geval van schade een verhuurdersgarantie tot € 700.000. Deze garantie kent echter vele mitsen en maren en kan volgens Airbnb niet worden gezien als vervanging van een woonhuisverzekering. Waardevolle spullen kunnen op de garantie bijvoorbeeld niet worden verhaald. Check dus altijd goed je verzekeringen en denk bijvoorbeeld aan het vragen van een borgsom aan je huurders, zodat je zelf minder risico’s loopt.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

 

Reacties (2)

 • koesal p |

  kan ik opstal en brand verzekering bij airbnb afsluiten ook al verhuur ik geen huizen via airbnb.het gaat om twee taal appartementen.

  mvg.

  • Mireille Detrixhe |

   Beste heer Koesal,
   Dank voor uw reactie. In dit geval adviseer ik u de voorwaarden van Airbnb te raadplegen of de polisvoorwaarden van verschillende opstalverzekeraars.

   Vriendelijke groet, Anke Linssen