Vingertopje geamputeerd door ligbed

Door
DAS

Nietsvermoedend ging *Daan even relaxen op een ligbed aan het zwembad bij zijn hotel in Gambia. Van relaxen kwam het niet. Het gietijzeren ligbed klapte in doordat er een schroefje los zat. De vinger van Daan zat nog tussen het ligbed. Het topje van zijn pink hing los.

Letselschade

Het geamputeerde vingertopje kon er gelukkig weer aangezet worden, maar zijn vakantie was in het water gevallen. Daan nam contact met mij op om zijn letselschade vergoed te krijgen. Ik luisterde naar zijn pijnlijke verhaal. Hij vroeg zich met name af of hij überhaupt iets kon beginnen tegen het hotel in Gambia.

Nederlands recht

Gelukkig had Daan een compleet georganiseerde reis geboekt via een Nederlandse reisorganisatie. Dat maakte het een stuk makkelijker, omdat het Nederlands recht van toepassing is. De Nederlandse reisorganisatie kon in dit geval verantwoordelijk gehouden worden. Alle schade van Daan werd vergoed.

Online boeken

Als je een reis online gaat boeken, adviseer ik je om dat te doen bij een Nederlandse reisorganisatie. Stel dat je iets overkomt in het buitenland en je hebt geboekt bij een buitenlandse reisorganisatie, bijvoorbeeld via een Duitse of Belgische aanbieder, dan kan het Belgisch of Duitse recht van toepassing zijn. Dat maakt de afhandeling van schade die je in het buitenland oploopt, vaak complexer.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

*naam is gefingeerd

Weten wat je moet doen als je een ongeval krijgt of opgenomen moet worden in een ziekenhuis in het buitenland? Je vindt hier een stappenplan.