Vluchtvertraging: gestrand in het buitenland

Door
DAS

Vakantiegangers van en naar Griekenland hebben begin oktober in spanning afgewacht of hun vlucht wel op de verwachte tijd zou vertrekken. Er stond namelijk een staking gepland van Griekse luchtverkeersleiders. Het gevolg: veel geannuleerde vluchten. De staking ging uiteindelijk niet door, maar toch werd vrijwel geen van de vluchten volgens oorspronkelijk schema voortgezet.

Onzekere vluchtstatus

Ook mijn collega Niels leek gedupeerd te worden door de staking. Zijn 11-daagse vakantie op Kreta stond op het punt om onvrijwillig te worden verlengd. Op 6 oktober las hij tot zijn grote verbazing dat er geen vliegtuigen zouden landen en vliegen op Griekse eilanden, waardoor honderden Nederlanders vast kwamen te zitten. “In eerste instantie proostten we met een flesje wijn op de staking, want wie wil nou niet een kleine verlenging van de vakantie.”, vertelt Niels. Nog onzeker over de gevolgen, stelde hij zijn teamleider direct op de hoogte van de situatie. “Ik stuurde een berichtje via WhatsApp naar mijn teamleider Jasmijn dat ik niet zeker wist of ik de week erop weer terug zou zijn in verband met de staking. Dit uiteraard met een knipoog. Zij grapte dat ik maar alvast moest beginnen met zwemmen.”

Geannuleerd

Transavia stuurde Niels de volgende dag een e-mail dat de staking mogelijk gevolgen heeft voor zijn vlucht. Hij stuurde de luchtvaartmaatschappij een WhatsApp met vele vragen, onder andere over de extra kosten die hij moet maken. Vanwege de extreme drukte duurde het lang voordat hij antwoord kreeg. Op 8 oktober werd de staking uiteindelijk bevestigd en de vlucht geannuleerd. De frustratie groeide. “Toen we hoorden dat de vlucht geannuleerd was, waren we onzeker en wilden we weten waar we aan toe waren. Er moest tenslotte wel wat geregeld worden, zoals verblijf, autohuur, reisverzekering en natuurlijk mijn werk bij DAS.”

Vertraging

Niels belde Customer Care van Transavia en na maar liefst twee uur in de wacht te hebben gestaan heeft hij uiteindelijk niemand gesproken. Hij kreeg wel via Twitter een alternatief aangeboden. “Wij zijn niet akkoord gegaan met het aanbod om terug te vliegen op 14 oktober omdat dat veel te lang zou duren. Vervolgens zagen wij op Twitter dat de staking was geannuleerd. We hebben toen meteen contact opgenomen met Transavia en die konden weer niets bevestigen. Uiteindelijk was het verlossende woord daar. We konden gewoon volgens schema vliegen. Het was een chaos op Heraklion Airport op 9 oktober, maar we waren met slechts 30 minuten vertraging weer veilig terug op Nederlandse grond.”

Aanpak

De ervaring die Niels had, kan iedereen overkomen. Vele anderen hebben alleen wél de pech dat zij langer op hun locatie moeten blijven vanwege een geannuleerde of vertraagde vlucht. Waar heb je recht op in dit soort situaties? Lees hier meer.

Romana Panday, medewerker Ondernemersdesk

Heb je recht op een vergoeding bij vliegtuigvertraging? Bekijk onze video.