Vluchtvertraging: heb je recht op schadevergoeding?

vluchtvertraging

Daar sta je dan met je zonnige humeur en je handbagage. Denk je met een cocktail in je hand aan een Thais strand te zitten en dan lees je op de borden dat je vlucht een halve dag vertraging heeft. Daar gaat je goede humeur.

Verschil binnen of buiten Europa

Wat veel mensen niet weten is dat het uitmaakt of je met een vliegtuigmaatschappij vliegt van buiten of uit Europa. Heb je vertraging en vlieg je met een luchtvaartmaatschappij van buiten de EU? Dan kun je alleen aanspraak maken op een vergoeding als je vertrekt vanuit een EU-lidstaat. Het klinkt misschien gek maar vlieg je bijvoorbeeld met Singapore Airlines vanaf Amsterdam naar Thailand, dan kun je wel aanspraak maken op een vergoeding. Op je terugreis vanuit Thailand naar Amsterdam niet. Als je daarentegen met een luchtvaartmaatschappij vliegt uit de EU, bijvoorbeeld met KLM,  dan maakt het niet uit.

Vertrek en aankomst

Als je vertraging hebt, maak dan een foto van het bord waar de vertraging wordt aangegeven. Dan kun je het in ieder geval aantonen. Houd er wel rekening mee dat je vertraging kan oplopen of afnemen tijdens de vlucht. Het kan dus zijn dat je bij vertrek recht hebt op een compensatie maar bij aankomst niet meer. De tijd van aankomst geldt namelijk.

Compensatie

Luchtvaartmaatschappijen moeten onder bepaalde omstandigheden een financiële vergoeding aan de passagier betalen als er sprake is van vertraging. Voor alle EU-vluchten geldt dat als je langer dan drie uur vertraging hebt, je recht hebt op een financiële compensatie. Die compensatie kan variëren 250 tot 600 euro. Tegenwoordig boeken mensen vaak goedkope vluchten via prijsvechters. Het kan dus zelfs betekenen dat het bedrag voor compensatie voor de vertraging hoger is dan je ticketprijs.

Overmacht

De luchtvaartmaatschappij hoeft géén financiële vergoeding te geven als er sprake is van overmacht. Er is sprake van overmacht bij abnormale en onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld een natuurramp of dichte mist. De luchtvaartmaatschappij moet de overmacht wel bewijzen. Een technisch mankement is in de regel geen overmacht.

Maar ik hoop natuurlijk dat je volgens planning lekker aan je cocktail kunt.

Sander van Dijk, jurist

Meer weten over vluchtvertraging? Je leest er meer over op onze site.

Reacties (11)

 • Harry van Stratum |

  Vraag over dit artikel:
  Wij hebben tickets gekocht bij Lufthansa voor het traject Amsterdam – New York. De vlucht wordt uitgevoerd door United. Welke regel is in zo een geval geldend voor de retourvlucht?

  • Mireille Detrixhe |

   Beste Harry,
   Dank voor je vraag. Er moet gekeken worden naar de uitvoerende maatschappij.Dus bij vertraging op de vlucht van Amerika naar Nederland uitgevoerd door een Amerikaanse maatschappij, is de EG-Verordening niet van toepassing.Ik wens je een goede vlucht en hoop dat alles op tijd verloopt. Veel plezier in New York.
   Groet Sander

 • Miquel |

  Vorig jaar werden we ineens een dag van tevoren geconfronteerd met een geannuleerde vlucht van KLM van San Francisco naar Amsterdam.
  Uiteindelijk konden we een dag later terug.
  Met behulp van een format brief van DAS hebben we de extra gemaakte onkosten en de compensatie kunnen claimen.
  Tips: als je aanzienlijke verblijfskosten maakt, zou ik die ook op de maatschappij verhalen. Naast de compensatie heb je daar gewoon recht op.
  Verder zou ik eerst zelf een brief schrijven ipv een claim-bedrijf in te schakelen. Die houden namelijk 25-30% van de schadevergoeding in voor verleende diensten. Dat geld kun je makkelijk besparen door zelf een brief te schrijven.

 • Tarun |

  Hoort staking bij mankement of natuurramp? Want ik ben een keer met Lufthansa gevlogen, maar het was een ramp, wegens staking. Ik kreeg trein ticket voor een helft van de rit vanaf Frankfurt. Had ik recht voor vergoeding. Want Lufthansa heeft niets gedaan en op mijn brief niet reageert.

  • Mireille Detrixhe |

   Beste Jaroen,
   Dank voor je vraag. Ik neem aan dat je bedoelt of een staking overmacht is of niet. Het is niet zo makkelijk te zeggen dat het overmacht is of niet. Dat is heel erg afhankelijk van alle feiten en omstandigheden.
   Als het een onaangekondigde staking is, is het meestal overmacht. Soms ligt dat weer anders als bonden bijvoorbeeld al heel lang met de luchtvaartmaatschappij aan het onderhandelen zijn, dan kan de maatschappij de staking wel zien aankomen. Daarnaast is een ruim van te voren aangekondigde staking doorgaans geen overmacht.
   Groet Sander

 • Herman |

  Wegens hevig onweer werd het vliegtuig waar wij mee naar NL terug zouden gaan omgeleid naar een ander vliegveld in Florida. 3.5 uur later arriveerde het vliegtuig alsnog. Door het late vertrek misten wij de aansluitende vlucht waardoor wij opnieuw 6 uur moesten wachten. Is dit overmacht?

  • DAS |

   Beste Herman,
   Zoals jij het beschrijft is er sprake van een buitengewone omstandigheid en dus overmacht.

 • Arjan |

  Vorig jaar December vlucht van Delta/KLM van Amsterdam naar Boston ruim 7 uur vertraagd omdat het vliegtuig dat de vlucht uitvoerde laat was binnengekomen vanuit Atlanta – wegens slecht weer in Altlanta. Echter in Amsterdam kwamen alle vluchten – ook 12 van Delta – die dag op tijd aan – behalve deze – en gingen ook alle – op de mijne na – op tijd weg. Delta koos dus bewust om mijn vlucht te vertragen – ze hadden ook kunnen schuiven… Duidelijke zaak leek mij want slecht weer is volgens EU regeling alleen overmacht indien slecht weer in plaats vertrek of aankomst… Toch beroept Delta zich op overmacht en zij weigeren de standaard vergoeding. Heb nu Ilent om advies gevraagd, maar deze situatie zal toch vaker voorkomen, weet u of er geen jurisprudentie is hoe in deze situatie gehandeld moet worden?

  • DAS |

   Beste Arjan,
   Dit is een lastige. In tegenstelling tot wat jij stelt, mag een luchtvaartmaatschappij niet gaan schuiven met vluchten als daar ook weer andere passagiers door worden gedupeerd. Als er sprake is van noodweer werkt dat door naar de volgende vlucht(en). Vraag is echter waar de grenzen van de doorwerking liggen. Op basis van jouw informatie is niet te beantwoorden wie er gelijk heeft. Daar is meer onderzoek voor nodig.

 • J.H. |

  Geboekt voor 14 september Ryanair
  Nu krijgen we bericht dat we al 13 september vliegen kost ons wel een nacht overnachting meer

  • DAS |

   Beste J.H.

   Johan C, zei het al: “Ieder voordeel heb zijn nadeel.”. Je krijgt een extra dag vakantie, maar helaas daar staan ook kosten tegenover. Op grond van de Europese Verordening mag een luchtvaartmaatschappij de vertrektijden wijzigen. Hoor je dit meer dan twee weken voor vertrek dan kan je op grond van de Verordening geen compensatie claimen. Wel is het mogelijk om de vlucht te annuleren en dan heb je recht op terugbetaling van de ticketkosten.

   Met vriendelijke groet, Mr. Olav W. Wagenaar