Voortgezet onderwijs: hoe maak je een goede keuze? 7 tips

Getooid in bordeauxrood regenpak met lichtgevende witte streep op de zijkant en een dikke leren tas, stapte ik op de fiets op weg naar mijn nieuwe school. Een half uur fietsen moest ik. En ik had ook nog een bril. Lang geleden dat ik naar de brugklas ging. Dat regenpak heb ik niet lang volgehouden. Die bril ook niet trouwens. Dan maar zeiknat op school en lenzen in. Je wilt als kersverse brugpieper niet voor schut staan. Dat leer je snel af. Ik heb me wel altijd thuis gevoeld op die school. Het was voor mij de juiste keuze.

Maar dat weet je natuurlijk nooit helemaal zeker van te voren. Hoe maak je nu als ouders samen met je kind een keuze? Een vraag die veel ouders aan ons stellen. De vraag leg ik voor aan mijn collega Dennis Heemstra, jurist onderwijsrecht. Hij heeft de volgende tips.

Tips

  1. De Gids Voortgezet Onderwijs ontvang je, als het goed is, als je kind in groep 8 zit van de basisschool. Hierin staat informatie over het Nederlandse onderwijssysteem, algemene regelgeving en rechten en plichten van ouders. Lees de gids goed door.
  2. Maak een lijst met argumenten, zowel rationele als emotionele, die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld sfeer, geloof, veilige buurt, bereikbaar per fiets.
  3. Check de onderwijsrapporten van de scholen die in aanmerking komen via onderwijsinspectie.nl
  4. Vraag schoolgidsen op bij de scholen of download ze van de website van de school. Ze staan vaak online.
  5. Ga gevraagd maar ook eens ongevraagd op bezoek bij de school. Tijdens open dagen zetten scholen hun beste beentje voor. Je kunt een goed beeld krijgen van een school als je eens onverwacht een bezoekje brengt.
  6. Informeer naar ervaringen van andere ouders en kinderen.
  7. Vraag informatie op bij leden van de ouderraad. Hoe is de communicatie? Hoe is de participatie?

Houd de tips van Dennis in je achterhoofd als je gaat inschrijven bij een school. Inschrijven betekent overigens niet dat je ook wordt toegelaten. In veel grotere steden kan dat nog wel eens lastig zijn.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Heb je een geschil met school? Lees dan het blog Geschil met school: wat nu?’ van Dennis.