Werknemer met burn-out: drie tips voor werkgevers

Aantal burn-outs zeer sterk gestegen en dat komt deels door al die tijdelijke contracten, lees ik in het nieuws. Werkgevers zitten vaak met hun handen in het haar als een werknemer dreigt uit te vallen. Ongewild voeren ze de druk bij de werknemer op. En dat leidt juist vaak tot wrijving en klachten.

Hoe moet het dan wel?

Om wrijving en extra klachten te voorkomen is het belangrijk om als werkgever of leidinggevende een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Ik merk in mijn praktijk dat er bijvoorbeeld niet altijd goed naar elkaar geluisterd wordt. Vaak wacht men te lang met het bespreekbaar maken van werkstress. De volgende tips kunnen denk ik helpen om het proces goed te laten verlopen.

  1. Luister naar je werknemer. Kom als leidinggevende bij de eerste signalen direct in actie en wacht niet af totdat de werknemer daadwerkelijk een burn-out heeft.
  1. Wees betrokken en respectvol. Op het moment dat iemand toch uitvalt, laat dan uitspraken over eigen schuld achterwege. Erkennen dat iemand zich niet zomaar ziek heeft gemeld, is een eerste stap voor de werknemer om op een goede manier terug te keren.
  1. Maak samen met de medewerker en de arbo-arts een duidelijk plan van aanpak over wat er wanneer gebeurt. Volg de adviezen van de arbo-arts op en geef voldoende ruimte om te re-integreren op eigen tempo. Probeer de werknemer nooit te verleiden sneller te gaan dan de arbo-arts bepaalt en vermijdt discussies over niet-relevante onderwerpen die de re-integratie in de weg kunnen staan.

Bespreekbaar maken

Werkstress is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks lopen meer dan een miljoen mensen het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische ziektes. Daarom besteedt het ministerie aandacht voor werkstress in de ‘Week van de Werkstress’. Een goed initiatief, vind ik. Want het is voor zowel werknemers als werkgevers belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

Een zieke werknemer? Dit moet je als werkgever in elk geval weten. Download onze gratis informatiegids.