Wintersport: tips om rekening mee te houden

De kerstvakantie staat voor de deur en binnenkort zullen veel Nederlanders weer afreizen naar de Alpen voor een heerlijke wintersportvakantie. Jaarlijks lopen er meer dan 76.000 Nederlanders blessures op als gevolg van de sneeuwpret. Bovendien ontstaan er regelmatig juridische akkefietjes op reis. Natuurlijk word jij liever niet geconfronteerd met hoge kosten van je zorgverzekeraar of ander juridisch leed. Maar als dat wel zo is, waar moet je dan allemaal bij stil staan?

Winterbanden en sneeuwkettingen

Op de eerste plaats: zorg dat je altijd goed voorbereid op pad gaat. Zoek uit of je verplicht bent winterbanden te hebben en/of sneeuwkettingen. In de meeste skigebieden is dit namelijk wettelijk verplicht gesteld, zeker bij winterse omstandigheden. Als je auto geen winterbanden of sneeuwkettingen heeft waar dit wel verplicht is, dan riskeer je een fikse boete. Bovendien heeft dit gevolgen voor je aansprakelijkheid bij een ongeval. Dat laatste kan hele vervelende consequenties hebben. Zo kan je verzekeraar dan weigeren de geleden schade uit te keren. Denk hierbij niet alleen aan je eigen schade, maar ook aan schade wat een eventueel slachtoffer lijdt.

Veiligheidsvestjes en alcoholtest

Zorg ook voor voldoende veiligheidsvestjes in de auto. Op het moment dat je te maken krijgt met een ongeval of autopech, trek een veiligheidsvestje aan en ga conform de instructies op een veilige plek (achter de vangrail) staan. Sommige landen hebben ook een alcoholtest verplicht gesteld. Ga je op wintersport in Frankrijk, dan moet je bijvoorbeeld zo’n alcoholtest in je auto hebben.

Ga goed verzekerd op pad

Sluit altijd een reisverzekering af inclusief wintersportdekking én geneeskundige kosten. Zonder wintersportdekking worden bij een skiongeluk de kosten voor het (helikopter)vervoer vanaf de piste namelijk niet vergoed. Omdat een gipsvlucht een zeer dure aangelegenheid is, wil je niet voor vervelende verrassingen achteraf komen te staan. Neem in geval van nood altijd zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Zo voorkom je opname in een dure privé-kliniek waarvan de kosten wellicht niet vergoed worden door de verzekeringsmaatschappij. De alarmcentrale kan je naar de juiste klinieken doorverwijzen. Sla het telefoonnummer van de alarmcentrale in Nederland op in je mobiele telefoon en neem een kopie van je polisvoorwaarden mee. Denk ook aan het meeverzekeren van autohulp. Zo voorkom je dat je met -20 graden op een berg staat te bibberen met autopech, zonder dat je aanspraak kunt maken op pechhulp.

Denk aan je eigen veiligheid

Denk naast je eigen veiligheid ook aan de veiligheid van anderen. Houd je daarom aan de pisteregels die gelden. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft in dit kader tien regels opgesteld om de risico’s op een skiongeluk zo klein mogelijk te maken. Op het moment dat je je niet aan deze pisteregels houdt, dan kan dit juridische gevolgen hebben voor jouw aansprakelijkheid bij een ongeval. Heb je helaas toch letsel opgelopen, ga dan niet zelf achter het stuur zitten! Zoals bijvoorbeeld met een knie- of polsbrace. Niet alleen breng je jezelf dan in gevaar, bovendien ben je niet verzekerd als je bij een ongeluk betrokken raakt.

Mocht je op reis gaan, dan wens ik je bij deze een fijne wintersportvakantie toe!

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

Wil je weten wat je moet doen als je een ongeval hebt op de piste?