Zes tips voor opstellen ideale factuur

Een onjuist of onvolledig opgestelde factuur kan voor problemen zorgen bij het innen van je geld. Bijvoorbeeld als je klant niet betaalt en je naar de rechter moet stappen om je geld alsnog te krijgen. Voorkom problemen bij het innen van je factuur en gebruik de volgende tips.

Tips

  1. Vermeld je KvK-nummer op de factuur

Het lijkt een open deur maar ik zie vaak genoeg dat het er niet standaard op staat. Zonder Kvk-nummer is de rechtsvorm onbekend en kun je niet dagvaarden. De rechter zal vragen: wie ben jij?

  1. Vermeld de factuurdatum

Ook een datum wordt nog wel eens vergeten. Zonder factuurdatum kun je een niet betalende klant niet dagvaarden. De factuur is immers niet vervallen. Vermeld voor de duidelijkheid altijd een vervaldatum op de factuur.

  1. Vermeld de juiste naam van je klant

Cruciaal is een juiste tenaamstelling. Een ‘familie’ kun je niet dagvaarden. Is  je klant een consument? Dan moet je ook zijn voorletters vermelden.

  1. Vermeld adres debiteur

Zonder een adres van de debiteur lukt dagvaarden ook niet. Waar moet dan de deurwaarder heen om een eventueel vonnis te betekenen?

 5. Maak een overzichtelijke factuur

De factuur moet niet alleen overzichtelijk zijn voor jezelf, maar ook voor je klant en de Belastingdienst. De factuur is van groot belang bij de heffing van omzetbelasting. Vermeld daarom het factuurbedrag exclusief btw, btw-tarief en het te betalen btw-bedrag.

  1. Vermeld duidelijk de diensten of goederen

Een heldere omschrijving van de goederen of diensten die je hebt geleverd voorkomt onduidelijkheid en conflicten over de factuur.

Visitekaartje

Je factuur is een belangrijk basisdocument om geld binnen te krijgen. En vergeet niet: het is ook je visitekaartje. Een professionele en heldere factuur straalt af op je bedrijf.

Anja Bartelen, supervisor MKB DAS Incasso Rotterdam

Meer weten over het innen van onbetaalde facturen? Download hier onze gratis informatiegids.