Alternatieve financieringsvormen

  • 04-11-2013 door Olav Wagenaar

Het zijn economisch zware tijden. Dat merken u en ik. Zo denk ik langer na over aankopen. Het aantal spontane uitgaven is minder geworden. Dat is fijn voor mijn portemonnee, maar niet voor de winkels waar ik klant ben. En ik ben niet de enige, hoor ik van ondernemers. Iedere ondernemer heeft kasgeld nodig. Als er betalingsachterstanden optreden, heeft dat directe gevolgen. Denk maar aan kortingen die misgelopen worden als er niet op tijd betaald kan worden.

Krijgen van financieringen steeds lastiger

In deze slechte economische tijden is het verkrijgen van kredieten door de strengere regelgeving en de striktere eisen die kredietverstrekkers stellen steeds moeilijker. Dat heeft u als ondernemer waarschijnlijk ook al gemerkt. Een veel gehoorde klacht is dat financieel gezonde bedrijven hierdoor belemmerd worden in hun groei. En dat heeft weer gevolgen voor de werkgelegenheid. Ondernemers gaan dus op zoek naar alternatieve financieringsvormen. Factoring is zo’n alternatieve financieringsvorm. Ik merk dat factoring in een grote behoefte van ondernemers voorziet.

Voorbeeld uit de praktijk

Er kwam bij ons bijvoorbeeld een aanvraag binnen van een goed lopende groothandel in rijst. Die haalde een goede klant binnen waardoor de omzet van 500.000 euro in 2011 tot 2 miljoen euro in 2012 steeg. Hiervoor heeft de groothandel wel liquiditeit nodig. Zijn nieuwe klant is namelijk een grote producent van diervoeding die een betaaltermijn van 60 dagen vraagt. Daarnaast is het een buitenlandse klant, wat het debiteurenbeheer lastig maakt. Factoring bespaart de ondernemer het gedoe van debiteurenbeheer en biedt hem de uitkomst om deze betrouwbare klant aan te nemen.

Wilt u meer weten over factoring? Download dan gratis de DAS Wijzer voor ondernemers ‘Factoring en financiering’.

Olav Wagenaar