Malafide webshop blijft een plaag

  • 23-04-2014 door DAS

Ondanks allerlei keurmerken blijven malafide webshops actief. Bij ons melden zich dagelijks particulieren die zijn opgelicht door een malafide webshop. Opvallend is dat ook steeds meer bedrijven zich melden.

Hoe herken je een malafide webshop?

“Dat je met een malafide webshop hebt te maken, wordt steeds moeilijker om te ontdekken. De sites hebben een professionele uitstraling gekregen. Kon een malafide webshop voorheen nog wel  worden herkend aan de vele taal- en spelfouten of beperkte menukeuzes, nu is het onderscheid tussen malafide en betrouwbare shops vaak niet meer te zien. Ze hebben zelfs vaak een afdeling klantenservice, die mensen keurig te woord staat. Echter nadat de bestelling is geplaatst en de betaling is gedaan, blijkt men niet meer thuis te geven.

6 tips om betrouwbaarheid te onderzoeken

  • Kijk bij de contactgegevens naar het e-mailadres van de webshop.
  • Controleer het telefoonnummer waarmee u als klant contact kunt opnemen.
  • Controleer de banners op de site  en controleer ook altijd bij de website van het keurmerk zelf.
  • Controleer de betaalmogelijkheden.
  • Google de webshop
  • Bij twijfel, neem geen risico

Vermelding in Handelsregister geen garantie op betrouwbaarheid

Ook malafide webshops kunnen een vermelding hebben in het Handelsregister. Blijkt dat op het adres meerdere bedrijven geregistreerd staan of blijkt dat er een buitenlandse firma of in het buitenland wonende persoon achter de firma schuil gaat, dan gaat het vaak om onbetrouwbare webshops. Als malafide webshops in het buitenland gevestigd zijn, is de kans dat het geld ooit terugkomt zeer klein. Een gewaarschuwd ondernemer, telt voor twee.

Sjaak Drinkenburg, contractueel jurist bij DAS