Volgt u het nog?

  • 18-09-2013 door Olav Wagenaar

Dat is wat ondernemers mij vragen als zij hun verhaal vertellen over hun ervaringen met een sterk regulerende overheid. Ik moest daar weer aan denken toen ik een bericht in Het Parool las over een schoenenzaak die er mee stopt omdat het uithangbord weg moet.  Uit mijn praktijk ken ik ook dergelijke voorvallen.

Uithangbord

Bijvoorbeeld de winkelier die het zonnescherm bij zijn winkel moest verwijderen, terwijl het scherm er al jaren hangt. Of de kroegbaas die een uithangbord moest weghalen. Een antiek bord bijna, want het prijst een genever merk aan dat mijn opa vroeger dronk. Sterker nog, de eerste gedachte die in mij opkwam toen ik langsging bij deze cliënt, was: mijn opa dronk onder dit bord zijn eerste kopstoot. Waarom moeten deze ondernemers plotseling na jaren hun scherm en bord weghalen?, hoor ik de lezer denken. Dat heeft te maken met de eisen van welstand. Waarmee bedoeld wordt,  dat het niet past in het straatbeeld. Voor mijn cliënten was dat onbegrijpelijk, want zowel het scherm als het bord hingen er al jaren. Hoezo past het nu opeens niet meer in het straatbeeld?

Bezwaar betekent geen uitstel

Extra wrang in dit soort zaken is de termijn waarop een ondernemer het scherm of bord moet verwijderen. Vaak sommeert de gemeente dat dit binnen twee weken moet gebeuren.  Gebeurt dat niet, dan moet er een boete worden betaald.  Officieel heet dat :  “U verbeurt een dwangsom”. Natuurlijk kunt u bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders tegen deze sommatie, maar de angel zit in de staart. Want bezwaar maken betekent niet uitstel van betaling. De boete moet gewoon op tijd betaald worden. Alleen als burgemeester en wethouders uitstel verlenen tijdens de procedure hoeft dat niet. Maar vaak is dat niet het geval.  Dus wilt u uitstel krijgen dan zult u dat in veel gevallen  bij de rechter moeten vragen. De rechter bemoeit zich dan nog niet met de sommatie, hij kan alleen maar uitstel van de betaaltermijn geven.

Vaak onbegrijpelijk

Dit soort situaties zijn niet alleen onbegrijpelijk voor ondernemers, maar kost u ook vaak veel tijd, geld en energie. En waarom? Dat kan ik hen, ondanks mijn jaren juridische ervaring, ook niet uitleggen. Gelukkig kan ik hen wel regelmatig helpen. Zoals mijn cliënt met het  antieke reclamebord, daar had het bezwaarschrift het gewenste resultaat. Burgemeester en wethouders vonden in dit specifieke geval dat verwijdering van het bord wel wat teveel gevraagd was. Mijn cliënt kan weer doen waar hij goed in is. Ik sloot mijn zaak af met een genever op een plek waar eens mijn opa zat.

Olav Wagenaar, jurist