Werknemer zoekt vaker de grens op van crimineel gedrag

  • 21-11-2013 door Pascal Besselink

Heeft u wel eens te maken gehad met een frauderende medewerker? Als jurist arbeidsrecht zie ik steeds meer zaken van werkgevers die te maken hebben met fraude op de werkvloer. Werknemers blijken creatiever te worden om aan geld te komen en zoeken soms zelfs criminele uitvluchten of handelen onrechtmatig. Als ze klem zitten door de crisis is de verleiding groter om onrechtmatig te handelen. Als mensen geen uitkomst meer zien om uit de financiële zorgen te komen, wordt het steeds moeilijker om de verleiding te weerstaan. Dat is de conclusie die ik trek uit mijn praktijkervaring.

Social media spelen daarbij ook een belangrijke rol. Een klant van mij kwam er bijvoorbeeld via een mail achter dat een werknemer onder eigen titel opdrachten uitvoerde en plukte dus de opdrachten van mijn klant onder zijn neus weg. Maar ik kom ook veel gevallen van andere soorten diefstal tegen. Een verpleegster zette bijvoorbeeld haar verdere carrière op het spel door geld te stelen van een patiënt. Ook dat soort frauduleuze handelingen komen voor. De werknemers beseffen vaak niet wat voor enorme consequenties dat heeft.

Dinsdag 19 november heeft EenVandaag in de uitzending aandacht besteed aan fraude op de werkvloer. Mocht u de uitzending nog willen bekijken dan kan dat via deze link:

http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/47835/stelen_van_de_baas_steeds_meer_werknemers_ontslagen

Pascal Besselink, senior arbeidsrechtjurist