De feedback-app: collega’s die je functioneren beoordelen

Het bedrijfsleven wordt steeds hipper. Iedere week kom je nieuwe termen tegen, zoals start-ups, scrumteams, agile methode. Als je even niet oplet, lijkt het wel alsof je al in de 22ste eeuw bent beland. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook de wijze van leidinggeven groeit hierin mee. De alwetende manager is uit, vrijheid en verantwoordelijkheid is in.

Nieuwe wijze van coaching

Bij een nieuwe werkwijze past ook een nieuwe wijze van coaching. Niet meer de jaarlijkse beoordeling, maar bijvoorbeeld de feedback-app. Collega’s die andere collega’s doorlopend beoordelen en scherp houden. Samen moet je de resultaten behalen, dus moet iedereen zijn beste beentje voorzetten. Doe je dat niet? Dan zie je dat terug in je feedbackrapport. Ook feedback van klanten kan hierin worden verwerkt en resultaten kunnen worden vergeleken. Per kwartaal, maar ook in verhouding tot andere collega’s. Is je bijdrage te laag, dan volgt ontslag. Want zo staat het in de afspraken die vooraf zijn gemaakt en waarvoor iedereen heeft getekend.

Ontslagrecht nog ouderwets

En dan komt de harde realiteit om de hoek, want het ontslagrecht is nog wel ouderwets. Zelfs het nieuwe ontslagrecht. Als collega’s kun je het eens zijn over het vertrek van die medewerker die niet meer zo goed kan meekomen. Maar als deze medewerker niet instemt, omdat hij meent dat zijn collega’s samenspannen, of omdat hij vindt dat hij de moeilijkste klanten heeft, dan is de wet anders. Het ontslag telt dan niet. Om een werknemer te kunnen ontslaan wegens disfunctioneren, is het oordeel van de kantonrechter nodig. Als werkgever zal je het disfunctioneren moeten bewijzen.

Verbetertraject

Dat moet lukken zou je denken. Er zijn immers uitgebreid feedbackrapporten, vanuit allerlei invalshoeken. Maar dat is niet voldoende. Er moet ook een verbetertraject zijn gevolgd. De werknemer zal aan verbeterpunten moeten werken met ondersteuning van de werkgever. Kan dan volstaan worden met verwijzing naar de feedback vanuit de app? Voor de zekerheid zal hier toch een manager om de hoek moeten komen om het traject te evalueren. Ik denk niet dat de rechter er al aan toe is, om een verbetertraject, dat door het team zelf is gestart, als afdoende te beschouwen. Maar dat zal een kwestie van tijd zijn, verwacht ik.

Jeannet Bekhof, senior jurist arbeidsrecht

*de blog is gepubliceerd in het vakblad Personeel Beleid