Duurdere vakantie door hogere dollarkoers: wat zijn uw rechten?

Door
DAS

Het afgelopen jaar is de dollarkoers gestegen ten opzichte van de eurokoers. Dit betekent dat reizen naar de Verenigde Staten of een andere verre bestemming duurder zijn geworden. Heeft u recentelijk zo’n reis geboekt? Dan kunt u van de reisorganisatie een brief ontvangen met het verzoek bij te betalen. Uw vakantie is duurder geworden! Mag dit zomaar?

Raadpleeg de reisvoorwaarden

In de wet staat dat een reisorganisatie in de reisvoorwaarden mag vastleggen dat hij tot twintig dagen vóór vertrek de reissom mag verhogen bij een hogere wisselkoers. Dat betekent dat de reisorganisator de reissom alleen mag verhogen als dit in de reisvoorwaarden is vastgelegd. Raadpleeg dus altijd uw reisvoorwaarden.

Verhoging reissom toegestaan volgens de ANVR Reisvoorwaarden

Heeft u een reis geboekt bij een reisorganisatie die lid is van de ANVR? En heeft u nog niet de hele reissom betaald? In de ANVR Reisvoorwaarden staat dat de reisorganisator in dat geval tot twintig dagen vóór vertrek de reissom mag verhogen bij een hogere wisselkoers. Heeft u zes weken of eerder voor vertrek de hele reissom al betaald? Dan mag de reisorganisator slechts tot zes weken vóór vertrek de reissom verhogen bij een gewijzigde wisselkoers.

Chartervlucht naar Europa en de Middellandse Zeelanden?

Heeft u een chartervlucht geboekt naar Europa of één van de Middellandse Zeelanden bij een reisorganisatie die lid is van de ANVR? Dan mag de reisorganisator de reissom nooit verhogen bij een hogere wisselkoers.

Recht om te annuleren

Ontvangt u een brief van uw reisorganisator met het verzoek bij te betalen? U heeft het recht om de verhoging af te wijzen. Doe dit wel zo snel mogelijk (binnen 3 werkdagen) na ontvangst van de mededeling van de verhoging. Het gevolg is dat de reisorganisator de reisovereenkomst met u zal opzeggen. Is uw reis nog niet begonnen? Dan heeft u recht op teruggave van de gehele reissom. Als u de reis al voor een deel gemaakt heeft, dan krijgt u een evenredig deel van de reissom terug.