Hoe zit het met garantie op een tweedehands auto?

Garantie op tweedehands auto

Garantie op tweedehands auto

“VW Golf te koop, twee jaar oud, 6000 euro, lage prijs is zonder garantie”. Wat een goede deal denk je, die is voor jou. Maar na honderd kilometer gereden te hebben, staat de auto stil en moet hij weggesleept worden. Kun je dan je geld terugkrijgen of zorgen dat de verkoper de auto herstelt? Je denkt waarschijnlijk van niet, aangezien je de auto zonder garantie hebt gekocht. Maar is dat ook zo?

Toch garantie bij koop merkdealer
Als je de auto gekocht hebt bij een BOVAG garagebedrijf of een merkdealer, dan kun je terug naar de verkoper. Zelfs als de garantie expliciet is uitgesloten in de koopovereenkomst. Je hebt namelijk recht op de wettelijk garantie. Deze kan de verkoper niet uitsluiten. In de wet staat dat als een product binnen zes maanden na levering kapot gaat, deze vermoedelijk bij aankoop al niet voldeed. Dat betekent dat de verkoper in dat geval moet bewijzen dat er niets mis was met de auto op moment van de koop. Als de auto een gebrek heeft dat je niet hoefde te verwachten, dan moet de verkoper zorgen voor kosteloze reparatie binnen een redelijke termijn. Of als herstel niet mogelijk is, de auto terugnemen en de koopsom teruggeven. Dit geldt helaas niet als je een auto bij een particulier hebt gekocht

Koper heeft onderzoeksplicht
Per geval en gebrek zal dus beoordeeld moeten worden of je recht hebt op de wettelijke garantie en dus kosteloos herstel van de auto. Want koop je een auto van vele jaren oud met een erg hoge kilometerstand en heb je vrijwel geen of te weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de auto? Dan had je kunnen weten dat zulke auto’s zo goed als versleten zijn. Je moet dan rekening houden met gebreken en reparaties, ook direct na de koop. Zo oordelen rechters vaak over dit soort zaken. Hoe ouder de auto en hoe hoger de kilometerstand, des te meer risico je als koper neemt.

Tips bij kopen tweedehands auto
Ga je een tweedehands auto kopen? Doe dan voldoende onderzoek. Een paar tips:

  • Vraag bij de verkoper na of de auto gebreken en/of schade heeft gehad.
  • Maak een uitgebreide proefrit.
  • Laat bij twijfel een aankoopkeuring verrichten.
  • Vraag om de historie / onderhoudsboekjes van de auto en neem deze ook goed door. Bij nieuwere auto’s kun je de historie vaak digitaal vinden. Ontbreekt de historie van de auto? Denk dan twee keer na voordat je een handtekening zet.

Problemen met je pas gekochte auto?
Vertoont je nieuwe auto na goed onderzoek toch gebreken? Vraag de verkoper dan het gebrek te herstellen. Reageert hij niet? Stuur dan een aangetekende brief waarin je de verkoper een laatste kans geeft om de problemen met je auto te herstellen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.