Niet halen targets vaak geen reden voor ontslag

Door
DAS

‘Ontslag op grond van het niet halen van targets gebeurt vaak op onvoldoende onderbouwde gronden’. Dat stelt Tim Hendriks, jurist arbeidsrecht bij juridisch en financieel dienstverlener DAS.

Plausibele verklaring

‘Je ziet vaak dat een geschil begint wanneer een werkgever de werknemer negatief beoordeeld, omdat een target niet is behaald. In de meeste gevallen heeft de werknemer echter een plausibele verklaring: ziekte, een nieuwe regio waar hij moet werken, gewijzigde (markt-)omstandigheden of nieuwe wetgeving. Allemaal omstandigheden die moeten worden meegewogen bij de vraag of een target haalbaar is. Daarna komt de vraag over disfunctioneren pas aan de orde. Het enkele argument dat de target niet gehaald is, is onvoldoende. Zonder context zegt een target eigenlijk niets’, zegt Hendriks van DAS.

Goed onderbouwd

Werkgevers vullen een ontslagverzoek meestal aan met andere omstandigheden die onder de grond disfunctioneren vallen, zoals een werkhouding die niet goed is. Een werkgever moet echter een goed onderbouwd personeelsdossier hebben met daarin een deugdelijk, haalbaar verbetertraject dat zonder succes is doorlopen om ontslag op grond van disfunctioneren te kunnen afdwingen bij een rechter. Dat is bij werkgevers vaak niet op orde met als gevolg dat de rechter het ontslagverzoek niet toekent’, aldus Hendriks.

Overleg

Als tip geeft Hendriks mee: maak het direct kenbaar als je vindt dat je targets onrealistisch zijn. Probeer het in overleg te doen om te voorkomen dat er een discussie ontstaat die escaleert. Dan ben je vaak nog verder van huis. Ook is het verstandig om een kort verslag van het gesprek aan je werkgever te mailen. Dan kan je in ieder geval aantonen dat je twijfels hebt bij de targets. Blijf in overleg en houd in gedachte dat werkgevers en werknemers allebei belang hebben bij goede resultaten en reële targets.