Huis kopen? Let op deze vier punten!

Huis kopen: vier tips

Huis kopen: vier tipsAfgelopen zaterdag het huis van je dromen gezien tijdens de Open Huizen Dag? Dan wil je het huis waarschijnlijk ook graag kopen. Belangrijk is wel dat je met beide benen op de grond blijft staan en dat het niet uitmondt in een fiasco. Daarom geef ik je de volgende tips om rekening mee te houden als je verdere stappen wil ondernemen.

Werk aan je onderzoeksplicht

De eigenaar doet er natuurlijk alles aan om zijn huis aan te prijzen, maar hij mag geen belangrijke informatie achterhouden. De verkoper heeft namelijk een mededelingsplicht. Dat betekent dat hij je moet informeren over alle eigenschappen en gebreken van het huis die bij hem bekend zijn. Als koper heb je wel een onderzoeksplicht. Dat betekent dat je de staat van de woning moet onderzoeken. Vaak is daar tijdens het Open Huis onvoldoende tijd voor. Dus maak een vervolgafspraak en neem een bouwkundige mee.

Laat je niet gek maken

Een Open Huis kan heel druk zijn. Laat je er niet door opjagen. Natuurlijk moet je toeslaan als je een huis graag wilt hebben. Maar neem geen ondoordachte beslissingen. Bewaar je rust en neem weloverwogen een beslissing. En bedenk: niet alle andere bezoekers zijn er om het huis direct te kopen. Laat je ook niet verleiden tot een bod als je nog niet overtuigd bent van het huis. Ook al zijn er andere kapers op de kust. Want zodra de verkoper op je bod reageert zijn jullie in onderhandeling. Doe je echt een bod? Houd het realistisch en blijf bij je eigen maximum. Koop nooit een huis zonder een financieringsvoorbehoud.

Houd je droom realistisch

Heeft het huis potentie, maar moet er nog een hoop aan gebeuren? Check dan even of je al je plannen kan uitvoeren. Op ruimtelijkplannen.nl vind je de bouw- en gebruiksregels van een buurt. En via omgevingsloket.nl achterhaal je eenvoudig of je voor bepaalde verbouwplannen een vergunning nodig hebt. Kijk ook naar het bestemmingsplan en check of er in de nabije toekomst geen veranderingen plaatsvinden in de omgeving zoals verkeerssituaties en bouwplannen.

Ken de regels van het bieden

Ga je in onderhandeling, dan is het belangrijk dat je de regels kent. Wist je bijvoorbeeld dat de verkoper de vraagprijs mag verhogen wanneer jij direct de vraagprijs biedt? En ook goed om te weten: een makelaar mag niet met meerdere partijen op hetzelfde moment onderhandelen, maar de eigenaar die zijn huis zelf verkoopt mag dat wel.
Christa Verploeg, senior jurist en MfN-registermediator

Meer informatie over wonen? Download onze informatiegids.

 

 

Reacties (1)

  • carolina ogilvie |

    waar moet moeten wij belasting betalen als wij een huis
    kopen in Nederland,wij wonen in California U.S.A.