Huurauto op vakantie: voorkom gedoe ter plekke

autosleutel

autosleutel

Wat ga jij doen met vakantie? Het is misschien wel de meest gestelde niet-werkgerelateerde vraag op kantoor op dit moment. Zodra iemand vertelt dat hij of zij een auto gaat huren, komen vaak snel de verhalen los. Goed om te weten waar je op moet letten, dus. Daar kan ik zelf ook over mee praten.

Een paar jaar geleden in Italië dacht ik alles goed geregeld te hebben. Toen bleek ik toch extra kosten te moeten betalen. Ik was woedend! De mevrouw achter de balie was niet onder de indruk van mijn stampei en bleef stoïcijns herhalen dat ik de huurauto alleen meekreeg als ik bijbetaalde. De rij achter mij werd langer en langer. Wat was nou het geval? Ik had een contract met de reisorganisatie, maar niet met de verhuurder zelf. En in de kleine lettertjes stond dat ter plaatse aanvullende kosten er nog bij konden komen. Kijk daar dus goed naar en wees je er in ieder geval van bewust! Oké dan maar: ik lapte extra bij. Ik moest toch die auto hebben om bij mijn vakantieadres te komen.

Schade aan huurauto

Iets anders dat je goed moet regelen, is de afhandeling van eventuele schades. Vooral schade die niet door jou, maar door een derde wordt veroorzaakt. Dat is meestal de verantwoordelijkheid van het verhuurbedrijf. Zij moeten de veroorzaker van de schade benaderen, aansprakelijk stellen en om een schadevergoeding vragen. Maar dat gebeurt niet, niet altijd of niet altijd goed genoeg. En dan brengen ze vaak de kosten bij jou in rekening. Bijvoorbeeld omdat sowieso in het contract staat dat jij als huurder verantwoordelijk bent voor schade aan de huurauto. Extra reden dus als je een auto huurt, deze bij het begin meteen op schades te controleren én hetzelfde te doen aan het einde. Want de afrekening van dit soort schades gebeurt altijd achteraf, via je creditcard. En dan is het laat om nog in de pen te klimmen.

Tweede bestuurder huurauto

Nu zijn dit voorbeelden van ‘vervelende’ verhuurders. Maar je moet ook zelf echt goed opletten. Zo gebeurt het meer dan regelmatig dat mensen op vakantie geen tweede bestuurder opgeven en dus ook het contract niet laten mede-ondertekenen. Want ja, waarom extra betalen en het verhuurbedrijf komt er toch niet achter. Totdat er wat gebeurt. Als de tweede bestuurder niet is vermeld, maar wel de huurauto bestuurt, dan is schade niet gedekt onder de verzekering. Dat kan leiden tot onaangename financiële of zelfs strafrechtelijke gevolgen!

Tips

Zorg dus dat je goed bent voorbereid voordat je op vakantie gaat en wees bewust waar je je handtekening onder zet als je een contract voor autohuur ondertekent. De volgende tips helpen daarbij:

  • Vermeld altijd de tweede bestuurder als het de bedoeling is dat een reisgenoot ook gaat rijden met de huurauto.
  • Kijk goed of je met het voertuig off-road mag of bepaalde wegen/terreinen moet vermijden.
  • Controleer de huurauto bij het afhalen op schade en fotografeer aanwezige schades. Let op of die op het huurcontract staan vermeld.
  • Raak je bij een verkeersongeval betrokken? Leg dan alles vast, vul de formulieren in, schakel de politie in (is soms contractueel verplicht!), noteer getuigen en bewaar kopieën van de stukken.
  • Je kunt in Nederland een autohuurverzekering afsluiten om het eigen risico van de huurauto te verzekeren.

 

Maar…..ga vooral genieten van je vakantie!

Wil je meer weten over reizen in het buitenland? Kijk dan op onze site.