Ingrijpende wijziging partneralimentatie

partneralimentatie

partneralimentatieGaan jij en je partner uit elkaar? Dan moeten jullie van alles regelen voor een leven na de scheiding. Wie blijft er bijvoorbeeld in het huis wonen en hoe verdelen jullie de spullen? Daarnaast heeft een scheiding ook gevolgen voor veel geldzaken, zoals partneralimentatie. Daarover moeten ook afspraken gemaakt worden. Vanaf  1 januari 2020 wordt de partneralimentatie verkort. De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de maximale duur van 12 jaar partneralimentatie te beperken tot 5 jaar.

Wijzigingen per 1 januari 2020

Partneralimentatie is een recht, waar je in onderling overleg vanaf kan zien. Dat geldt ook voor de duur van partneralimentatie. Vanaf 1 januari 2020 mag dat alleen niet meer langer zijn dan 5 jaar. Er worden nog wel twee uitzonderingen gemaakt:

  • De duur van partneralimentatie is maximaal 12 jaar als er sprake is van jonge kinderen. Dan ontvangt de ex-partner maximaal 12 jaar partneralimentatie tot het jongste kind 12 jaar oud is.
  • De duur van partneralimentatie is maximaal 10 jaar als de leeftijd van degene die recht heeft op alimentatie hooguit 10 jaar voor de AOW-leeftijd ligt en het huwelijk langer geduurd heeft dan 15 jaar.

De nieuwe regels gelden alleen voor mensen die scheiden na 1 januari 2020. De datum van het uitspreken van de scheiding door de rechtbank is hierbij het uitgangspunt. Dus ben je al gescheiden? Dan blijft de maximale duur voor partneralimentatie 12 jaar.

Op goede manier uit elkaar

Het is belangrijk om op een goede manier uit elkaar te gaan waarbij je duidelijke afspraken maakt en vastlegt. Zonder onderlinge strijd en met respect voor elkaar scheiden. Kan dat? Wij denken van wel. Daarom werken wij samen met Uitelkaar.nl. Wil je er meer over weten? Kijk dan op onze site.

Op onze site vind je aanvullende informatie over partneralimentatie.

 

Reageren

Plaats hieronder uw reactie op dit bericht. Reacties worden eerst door DAS goedgekeurd, voordat ze onder het bericht verschijnen.