Letsel door valpartij in supermarkt: waar heb je recht op?

Door
DAS

Een supermarkt moet een vrouw uit Sydney een schadevergoeding van 63.000 euro betalen omdat zij uitgegleden is over een druif in de winkel. De vrouw heeft na vier jaar nog altijd pijn na de smak die ze maakte. Ongevallen zoals deze gebeuren natuurlijk ook in ons eigen land. Is een Albert Heijn,Jumbo of Lidl dan ook aansprakelijk en kun je dan ook een hoog bedrag aan schadevergoeding krijgen?

Onrechtmatig

De jurisprudentie over de aansprakelijkheid van supermarkten of andere winkels bij valpartijen over slablaadjes, sperziebonen, druiven, dozen en andere rommel op de vloer is heel divers. Iedere zaak is anders en er moet per geval worden bekeken of de supermarkt of winkel aansprakelijk is. Daarvan is sprake als de supermarkt of winkel onrechtmatig heeft gehandeld. Maar hoe bepaal je dat?

Specifieke omstandigheden

Om die vraag te kunnen beantwoorden moet worden gekeken naar de specifieke omstandigheden van het ongeval aan de hand van de volgende vragen:

  1. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand niet de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid in acht neemt?
  2. Hoe groot is de kans dat daardoor ongevallen ontstaan?
  3. Hoe ernstig kunnen de gevolgen van die ongevallen zijn?
  4. Hoe bezwaarlijk is het om maatregelen te nemen ter voorkoming van ongevallen?

Inspecteren en schoonmaken

Winkelend publiek zal tijdens het doen van de dagelijkse of wekelijkse boodschappen niet steeds rekening houden met een gladde vloer al dan niet door rommel op de vloer. De ogen zijn vaak gericht op de schappen met producten. Als een winkelier de vloer niet goed schoon houdt of droog maakt, kan er een gevaar ontstaan dat klanten uitglijden en vallen. Natuurlijk kan een winkelier niet de hele dag door de vloer inspecteren maar hij moet wel voldoende maatregelen nemen om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen. Dus regelmatig de vloer inspecteren en schoonmaken. Als de winkelier niet kan aantonen dat hij de vloer regelmatig inspecteert en schoonmaakt, dan is hij in veel gevallen aansprakelijk.

Schadevergoeding

Welke schade gevorderd kan worden hangt af van de aard en ernst van het letsel en de beperkingen die daaruit voortvloeien. Zo heeft een slachtoffer in ieder geval recht op bijvoorbeeld een vergoeding voor het smartengeld, de medische kosten en de reiskosten. Maar je kunt ook recht hebben op vergoeding van een huishoudelijke hulp, een klusjesman en het verlies van arbeidsvermogen als iemand door een ongeval arbeidsongeschikt raakt en daardoor een lager inkomen heeft. Dit lijstje is overigens absoluut niet uitputtend.

Niet ondenkbaar

De hoogte van de schadevergoeding, zoals de vrouw uit Sydney kreeg, is zeker niet ondenkbaar in Nederland. Het hangt af van de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. Iemand met slechts een paar blauwe plekken zal niet in aanmerking komen voor een dergelijke vergoeding. Heeft iemand bijvoorbeeld meerdere botten gebroken en is er daardoor een behoefte aan huishoudelijke hulp en sprake van een inkomensachteruitgang? Dan is dat weer een ander verhaal.

Arthur van Eelen, jurist Zorg en Letsel

Ongeval gehad en wil je weten wat wij voor je kunnen doen? Lees hier meer over onze kosteloze letselhulp.  

Ken je rechten en plichten bij letselschade. Download onze gratis informatiegids.