Mediation als vak op school

mediation

mediation“Het was leuk omdat je nu ziet dat volwassenen nog steeds alledaagse conflicten hebben.”

Na afloop van mijn Masterclass Mediation deelde ik memoblaadjes uit aan de leerlingen van groep 7/8 van een basisschool in Utrecht. Ik vroeg hen op te schrijven wat ze nog wilden zeggen. Dit antwoord van een van de leerlingen maakte wat in mij los.

Oplossen van problemen

Als kind dacht ik dat als ik groot zou zijn, ik het allemaal wel zou weten. Mijn leven zou bovendien zonder conflicten zijn. Inmiddels ben ik 45 jaar en langzaam kom ik tot het besef dat ik het nooit allemaal zal weten én dat er ook altijd wel alledaagse conflicten zullen zijn. Sinds ik mediator ben en naarmate ik groter word, slaag ik er wel steeds beter in ook mijn eigen conflicten op te lossen. Wat zou er gebeuren als je al op jonge leeftijd leert om zelf je problemen op te lossen? 

Jong geleerd…

Ik geloof in het principe ‘Jong geleerd, oud gedaan’. Op de basisschool in Utrecht waar ik mijn masterclass gaf, hebben iedere dag  twee leerlingen dienst als mediator. Zij helpen dan bij het oplossen van conflicten tussen andere leerlingen. Ze leren vaardigheden die nodig zijn om conflicten op een goede wijze op te lossen. En kunnen daardoor al op vroege leeftijd omgaan met conflicten. Ik ben groot voorstander van het invoeren van ‘conflictvaardigheden’ als verplicht vak op de basisschool. Een vak minstens net zo belangrijk als bijvoorbeeld rekenen en taal.

Een stuk gelukkiger

Waarom? Het is duidelijk dat de kosten van conflicten enorm zijn. Aan de ene kant de economische kosten en aan de andere kant de psychologische kosten. De onrust, stress en emoties die conflicten ons óók kosten.

Hoe mooi zou het zijn als er veel minder conflicten zijn, doordat we er beter mee om kunnen gaan? Dat we allemaal beter worden in het oplossen van onze conflicten? Het zal de economie ten goede komen. En het meest belangrijk: het zal onze wereld een stuk gelukkiger maken.

Een conflict kan uw dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. Mediation kan dan eventueel uitkomst bieden. Op onze site vind je meer informatie.