Medische misser: wat moet je bewijzen en waar heb je recht op?

medische misser

medische misserAls je slachtoffer bent van een medische fout is dat erg ingrijpend. Het kan fysieke en mentale gevolgen hebben voor de rest van je leven. Je moet er toch niet aan denken.

Niet eenvoudig

Het is niet eenvoudig om aan te tonen dat er sprake is van een medische fout. Ik blijf het moeilijk vinden om dat aan de slachtoffers uit te leggen. Soms zijn ze verminkt voor de rest van hun leven en dan is het echt moeilijk om uit te leggen dat een schadevergoeding niet even ‘een twee drie’ geregeld is. Ik zie ook vaak dat mensen naar buitenlandse klinieken gaan voor een behandeling. Dan moet je wel beseffen dat het recht van het land waar de kliniek gevestigd is, van toepassing is. Je hebt niet in alle landen bijvoorbeeld recht op een vergoeding voor arbeidsongeschiktheid.

Fout zijn gedaan, niet alleen gegaan

Er moet sprake zijn van een verwijtbare fout wil je recht hebben op een vergoeding. Er moet iets fout zijn gedaan, niet alleen iets fout zijn gegaan. Laatst had ik een zaak van een vrouw in behandeling bij wie een verkeerde borstprothese was gebruikt. Als je kunt aantonen dat er daadwerkelijk een fout gemaakt is, kun je verzoeken om een kosteloze herstelbehandeling, eventueel bij een andere arts of kliniek. Of je kunt een schadevergoeding vorderen. Ik kon aantonen dat de arts een fout had gemaakt. Ik heb voor de vrouw  een vergoeding kunnen regelen voor de gemaakte kosten, smartengeld maar ook haar reiskosten naar België waar de operatie was uitgevoerd.

Smartengeld

Naast materiële schade  kun je ook smartengeld vorderen. De hoogte van het smartengeld, de immateriële schade, hangt af van de aard en ernst van het letsel. De materiële schade die een gevolg is van een ingreep, wordt bij aansprakelijkheid helemaal vergoed. De schadevergoeding hangt dan af van de ernst van de gevolgen. Het beroep wat je uitoefent kan ook een factor zijn in de hoogte van de vergoeding, zowel wat betreft smartengeld als wat betreft de materiële schade.

Advies

Heb je een vermoeden dat je slachtoffer bent van een medische fout? Vraag dan altijd het volledige medische dossier op.

Mariska Wisman, senior jurist Zorg & Letsel

Wil je meer weten over schadevergoeding in geval van letselschade? Download dan onze gratis informatiegids.

Reacties (16)

 • DR |

  Geld dit ook nog als het al jaren geleden is? Operatie aan de neus gehad en bij thuiskomst bleken ze me een gaatje in mijn hersenvlies te hebben geprikt. Met spoed opgenomen met hersenvlies ontsteking.

  • Mireille Detrixhe |

   Geachte heer, mevrouw,

   Hartelijk dank voor uw reactie. Allereerst hoop ik dat de gevolgen voor u tot een minimum beperkt zijn gebleven.

   In situaties als deze geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Dat betekent dat indien u de arts wilt aanspreken voor de door u geleden schade, dat binnen een periode van 5 jaar na de ingreep zal moeten gebeuren.

   Indien uw operatie niet langer dan 5 jaar geleden heeft plaatsgevonden, dan kan het zeker de moeite waard zijn om de zaak op juridische mogelijkheden te laten onderzoeken.

   Ik wens u veel sterkte met uw gezondheid.

   Mariska Wisman

 • M. |

  Ik heb rechtsbijstand ingeschakeld na verkeerde gipsing polsbreuk apr. 2014…
  Ging ervan uit dat bijstand voor MIJ opkomt, maar alles werd teruggevoerd op wat op papier stond…. Wat als dossiers echter niet volledig zijn en dingen anders vermeld staan als de werkelijkheid was.. Ik kan er een boek over schrijven… heeft 3 jaar geduurd maar geen “gelijk” gekregen .

  • Olav Wagenaar |

   Beste M.

   Ik begrijp dat je niet tevreden bent over de verleende rechtsbijstand. Als je bent bijgestaan door een juridisch specialist van DAS dan kan je jouw klacht aan de behandelaar bekend maken. Ook kan je gebruik maken van de klachtenregeling van DAS.

   Met vriendelijke groet
   Olav

 • A.M. |

  Ze hebben mijn dunnedarm geperforeerd bij een herstel operatie

  • Olav Wagenaar |

   Beste A.M.
   Wat een nare ervaring. Ik hoop dat de gevolgen van de deze vreselijke gebeurtenis voor jou tot een minimum beperkt blijven. Ik weet niet of je daar over zit na te denken, maar je kan mogelijk het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de gevolgen van deze medische misser. Let er wel op dat dit binnen vijf jaar na de operatie moet gebeuren. Heb je nog vragen dan kan je bellen met de juridische adviesdesk van DAS.
   Hartelijke groet
   Olav

 • A |

  Bij mij zijn de missers zijn eind 2007 begaan. Helaas is pas vanaf 2014 alles stabiel. Wat zijn mijn mogelijkheden ?

  • Mariska Wisman |

   Beste A,

   Wat naar dat u zo lang last heeft gehad. In situaties als deze geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Dat betekent dat indien u de arts wilt aanspreken voor de door u geleden schade, dat binnen een periode van 5 jaar na het bekend worden met de schade moet gebeuren. Indien het meteen na de incidenten in 2007 duidelijk was dat u schade opliep door deze missers, dan vrees ik dat u geen mogelijkheden meer heeft. Ik wens u sterkte met uw gezondheid en hoop dat alles stabiel blijft.
   Met vriendelijke groet,

   Mariska Wisman

 • AvZ |

  Ik ben naar eerste hulp geweest met snijwonden aan 2 vingers. Deden er erg luchtig over en hechtpleisters geplaatst. Maar omdat ik last bleef houden naar huisarts geweest. Daarna afspraak gekregen bij plastisch chirurg (ondertussen 6 weken verder) blijken mijn zenuwen doorgesneden te zijn en een grote neuroom te zitten. Wacht nu op operatie…geld dit ook als fout “gedaan”?

  • Mariska Wisman |

   Beste A,

   Wat een vervelende situatie. Ik hoop dat de operatie gaat helpen. Het is natuurlijk heel vervelend dat men bij de eerste hulp niet geconstateerd heeft dat de zenuwen zijn doorgesneden. Of dit als fout ‘gedaan’ bestempeld kan worden, hangt er van af. Relevant is of de eerst hulp heeft gehandeld, zoals van goede zorgverleners verwacht mag worden. Als de eerste hulp met het aanbrengen van alleen de hechtpleisters niet gehandeld zoals een ‘normaal’ vakgenoot dat zou hebben gedaan, kan er sprake zijn van een tekortkoming.

   Deze vraag is doorgaans goed te beantwoorden door een arts. Het zou een idee kunnen zijn om uw huisarts er eens naar te vragen. Mocht het nadien inderdaad verwijtbaar lijken, kan het de moeite waard zijn om de zaak aan een jurist voor te leggen.

   Sterkte met de operatie.

   Met vriendelijke groet,

   Mariska Wisman

 • KB |

  6-8-2015 ben ik op de spoedeisende hulp geweest, kort ademen en uitstraling naar armen en benen. Was al vanaf mei ziek. Longfoto gemaakt, hart gecontroleerd en op hyperventilatie gekontroleerd. Longen ook gecontroleerd op van alles en nogwat. Naar huis gestuurd dat ik mij over longen en hart geen zorgen hoefde te maken. 3 maanden later lig ik aan de chemo. Hebben ze de tumor op longfoto totaal gemist terwijl die duidelijk zichtbaar was. Mijn zenuwen worden aangetast in armen en benen. Het gevolg, traplift, kan mijn beroep ( kapster ) niet meer doen, niet schrijven, eten koken of mijn huishouden doen. Het is een agressieve, snel groeiend en uitzaaiende vorm. Dus in die 3 maand flink gegroeid. Contact gehad met ombudvrouw van ziekenhuis, telefonisch, 1000 maal sorry ,degene die foto beoordeeld heeft wilde mij wel bellen. Had ik totaal geen belang bij. Het blijft in mijn hoofd spoken. Want toen liep ik nog gewoon en kon nog schrijven. Kunnen we hier wat mee.

  • Mariska Wisman |

   Beste KB,
   Wat een ellendige situatie voor u. Het lijkt er op als of er in uw situatie een diagnose is gemist. Of dit ook verwijtbaar is, zal onderzocht moeten worden. Indien er inderdaad sprake is van verwijtbaar de diagnose missen, dan kunt u het ziekenhuis/arts aansprakelijk stellen voor de schade die door de vertraging is ontstaan. Indien u dit wilt uitzoeken, dan kunt u zich het best juridisch laten bijstaan.
   Ik wens u veel sterkte.

   Hartelijke groet, Mariska Wisman

 • Anoniem |

  Geld dit ook als er 1,5 met een probleem word rondgelopen, en er dan pas een MRI word gemaakt en men achter een groot probleem komt, die door eerder een MRI te laten maken al lamg opgespoord had kunnen worden?

  Groet,
  Anoniem

  • Mariska Wisman |

   Beste Anoniem,
   Er kan inderdaad sprake zijn van een medische misser. Waar het om gaat is of er verwijtbaar werd gehandeld door de arts/het ziekenhuis. Dit wordt getoetst door te bezien wat van een ‘goed’ arts mocht worden verwacht in deze situatie. Als van een ‘goed’ arts verwacht mocht worden dat er eerder een MRI was gemaakt, het probleem eerder was opgespoord en daardoor schade was voorkomen, dan kan er sprake zijn van verwijtbaarheid. In dat geval is het een optie de arts/het ziekenhuis aansprakelijk te stellen en de schade te vorderen. Ik wens u veel sterkte.
   Hartelijke groet, Mariska Wisman

 • PdW |

  Ik was gevallen en ben naar eerste hulp gegaan. Volgens de arts was het een kneuzing, bleek later afgescheurde cuff te zijn. Eer ik geopeerd werd, was het 6 maanden later en was herstel niet meer mogelijk. Toen scheurde de andere kant ook af, die werd wel hersteld. Geen enkel recht op onkosten vergoeding, want ze zijn niet verplicht een echo te maken op eerste hulp. Nu al twee jaar pijn en ellende er van en
  kan niet boven mijn macht tillen.

  • Mariska Wisman |

   Beste PdW,
   Wat een naar verhaal. Ik wens u veel sterkte en hoop dat de klachten zullen verminderen.
   Hartelijke groet, Mariska Wisman