Nalatenschap zorgt vaak voor conflicten met stiefouder

billijke vergoeding

billijke vergoedingEen nalatenschap zorgt geregeld voor vervelende en emotionele conflicten tussen kinderen en hun stiefouder. Je merkt dat de maatschappij verhardt. Zeker als er een stiefouder in beeld is, zijn mensen op hun centen. Kinderen voelen zich vaak te kort gedaan. Veelal gaat het om een gebrek aan vertrouwen, helemaal als de stiefouder na minderjarige leeftijd pas in beeld kwam en niet de opvoeding heeft meegemaakt. 

Wettelijke verdeling

Door de wettelijke verdeling komen alle goederen van de nalatenschap van de overleden ouder bij de langstlevende echtgenoot/echtgenote terecht. Als de overgebleven ouder hertrouwt, en komt te overlijden, dan gaat de nalatenschap naar de stiefouder, inclusief de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Als de stiefouder zelf overlijdt, erven zijn of haar eigen kinderen. Hierdoor kunnen goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen. Een stiefouder kan  bijvoorbeeld ook het ouderlijk huis verkopen als de echtgenoot is overleden en geen testament heeft opgemaakt. 

Wilsrecht

Een vraag die mij veel gesteld wordt door erfgenamen, is of en hoe ze dat kunnen voorkomen. Je kunt dit voorkomen door het inroepen van een wilsrecht. Als er sprake is van een stiefouder, hebben de kinderen de mogelijkheid hun eigen positie te versterken met betrekking tot de nalatenschap van de eerst overleden ouder. De nalatenschap van de laatst overleden ouder, die dus hertrouwd is, gaat naar de stiefouder. De kinderen kunnen dus alleen de nalatenschap van de eerst overleden ouder veilig stellen. 

Je kunt op twee momenten je wilsrecht inroepen voor de nalatenschap van de eerst overleden ouder. Dat kan op het moment dat de andere ouder hertrouwt. Dan stel je zekerheid voor jouw deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder. Je krijgt nog geen geld of goederen. Je kunt ook je wilsrecht inroepen op het moment dat de langstlevende ouder ook komt te overlijden. Dan kun je je geld of goederen ter waarde van de nalatenschap van de eerst overleden ouder opeisen. 

Opeisen

De laatst geschetste situatie leidt vaak tot moeilijke en emotionele situaties. Bijvoorbeeld als de hertrouwde ouder nog in het huis woonde waarmee hij of zij met zijn overleden echtgenoot/echtgenote woonde en daarna met de stiefouder. De kinderen kunnen hun deel van de nalatenschap van de eerst overledene ouder opeisen en de stiefouder dwingen bijvoorbeeld het huis te verkopen. De kinderen willen dan hun deel van de nalatenschap uitbetaald krijgen. Vaak is dat geld van de nalatenschap van de eerst overleden ouder al opgebruikt en moet de stiefouder het geld ophoesten. Een dergelijke situatie is ook voor de stiefouder erg emotioneel.

Irene Gorissen, jurist

Heb jij een vraag over het afhandelen van een erfenis? Kijk dan op onze site voor meer informatie.