Nederlandse man vindt zichzelf meer een teamplayer op werk dan vrouwen

Door
DAS
Nederlandse man vindt zichzelf meer een teamplayer dan vrouwen

Mannen vinden zichzelf veel meer een teamplayer op het werk dan vrouwen en hebben meer behoefte om te sparren met collega’s. Dat is een van de opvallende uitkomsten uit een onderzoek dat financieel-juridisch dienstverlener DAS samen met onderzoeksbureau Motivaction heeft gedaan onder 1300 respondenten, waaronder 721 werkende Nederlanders, naar de manier waarop Nederlanders kijken naar hun werk en financiële positie.

Vrouwen bescheidener dan mannen

Je zou verwachten dat vrouwen het met name op de samenwerkingsaspecten beter doen dan mannen, maar zo zien vrouwen zichzelf niet. Wat wel in de lijn der verwachtingen ligt, is dat vrouwen een conflict eerder mijden dan mannen. 73% van de mannen gaat een conflict niet uit de weg, tegen 54% van de vrouwen. Vrouwen stellen zichzelf op de werkvloer bescheidener op dan mannen. Mannen profileren zichzelf sterker dan vrouwen. Waar 72% van de mannen graag laat zien dat hij werkzaamheden beter kan, heeft 63% van de vrouwen daar behoefte aan. Mannen geven aan dat zij vaak de eerste zijn die met een creatieve oplossing komen voor een probleem. Ook gaan mannen eerder op zoek naar nieuwe uitdagingen op het werk als hun doel bereikt is.

Werk belangrijk

Wat verder uit het onderzoek blijkt is dat mannen eerder bereid zijn om ’s avonds langer door te werken dan vrouwen en dat zij hun werk vaak belangrijker vinden. Op de stelling Mijn werk is mijn leven gaf 40% van de mannen aan het daarmee eens te zijn en 27% van de vrouwen.

Vakantiedagen heilig

Vrouwen zijn het minst geneigd om hun vakantiedagen in te leveren. Mannen zijn gesteld op de extraatjes, zoals een bonus of auto van de zaak. Dat leveren ze liever niet in. Wel zijn mannen bereid wat verder te reizen bij een volgende baan.