Niet meer bellen en appen op de fiets: wat betekent het in de praktijk?

fiets

fietsJe vrienden snel even laten weten via een appje dat je onderweg bent op de fiets. Per 1 juli is het verboden. In de auto mag het al niet, maar straks mag je fietsend ook geen gebruik meer maken van je telefoon. Wat betekent dit voor jou in de praktijk? Ik vraag het aan collega Peggy Vos-Vervuurt, gespecialiseerd in verkeerszaken. Een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Je mag niet meer bellen en appen op de fiets, maar mag je wel muziek luisteren?

Peggy: Je mag handsfree naar muziek luisteren via een koptelefoon.  Voor je eigen veiligheid en dat van anderen moet je er wel voor zorgen dat je omgevingsgeluiden nog hoort. Dus het volume niet te hoog zetten.

Geldt het verbod ook voor andere apparaten?

Peggy: Jazeker! De wet geldt voor mobiele telefoons, tablets, muziekspelers en navigatiesystemen. Al deze apparaten mag je niet gebruiken tijdens het fietsen, alleen handsfree. Je mag deze apparaten ook niet vasthouden, behalve als je stilstaat.

Hoe hoog is de boete die je kunt krijgen?

Peggy:  Als je door de politie betrapt wordt op het gebruik van je telefoon of een ander apparaat tijdens het fietsen, dan krijg je een boete van 95 euro.

Houd er dus rekening mee dat je per 1 juli strafbaar bent als je fietsend belt, appt of een ander elektronisch apparaat gebruikt. Misschien al handig om het jezelf vanaf nu af te leren. Voor je eigen veiligheid en die van anderen, maar ook om hoge kosten te voorkomen.

Wil je meer weten over hulp rondom reizen & verkeer? Kijk dan op onze site.