Noodweer in Zuid-Frankrijk: wat kunt u doen?

Door
DAS

Het noodweer aan de Zuid-Franse Côte d’Azur veroorzaakt veel overlast. Door hevige regenbuien zijn caravans, auto’s en tenten weggespoeld. Honderden mensen zijn geëvacueerd, onder wie veel buitenlandse toeristen. Ook Nederlandse toeristen hebben last van het noodweer. Bent u de dupe van de overstromingen? Dan is dat ontzettend vervelend. U had zich uw vakantie natuurlijk heel anders voorgesteld.

Schade aan uw auto of caravan

Bij beschadiging van uw auto of caravan kunt u het beste contact opnemen met uw reis- of annuleringsverzekeraar. U kunt ook zelf ter plekke al het een en ander regelen. Doe aangifte bij de politie en zorg dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt.

  • Maak foto’s van de schade.
  • Noteer namen van getuigen.
  • Verzamel nota’s van ter plaatse gedane betalingen.

Is uw auto of caravan op de camping achtergebleven?

En heeft u een reis- of annuleringsverzekering? Dan kunt u het beste het alarmnummer van uw reisverzekering bellen. Wellicht kan er iets geregeld worden voor uw achtergebleven auto, caravan of andere spullen. Neem contact op met de ANWB als u een internationale reis- en kredietbrief heeft.

Ten slotte: heeft u een rechtsbijstandverzekering?

Meld uw zaak dan zo spoedig mogelijk bij DAS. Wij kunnen beoordelen of uw zaak onder de dekking valt en u verder adviseren.

Lees hieronder veelvoorkomende vragen over het noodweer in Zuid-Frankrijk

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op een vervangende auto?

Wilt u weer terug naar Nederland, maar is uw auto weggespoeld? Neem dan contact op met uw reis- of annuleringsverzekeraar. Heeft u een internationale reis- en kredietbrief? Neem dan contact op met de ANWB. Regel in ieder geval nooit zonder overleg met uw verzekeraar een reis, ticket of huurauto. U loopt anders het risico zelf met de kosten te blijven zitten.

Ik heb mijn vakantie vroegtijdig moeten afbreken. Krijg ik nu mijn kosten vergoed?

Het is afhankelijk van uw situatie of u deze kosten vergoed krijgt.

Reis geboekt bij organisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (raadpleeg uw boekingsformulier).

  • Op 18 juni 2010 heeft het Calamiteitenfonds de overstromingen in Zuid-Frankrijk als calamiteit benoemd. Dit betekent dat de reisorganisator u waar mogelijk een gelijkwaardige vervangende accommodatie zal aanbieden. De extra kosten van deze reisaanpassing komen voor rekening van het Calamiteitenfonds.
  • Kan de reisorganisator u niet een gelijkwaardige vervangende accommodatie aanbieden en moet de reis (tijdelijk) worden afgebroken? Dan kunt u een evenredig deel van de reissom van het Calamiteitenfonds terugkrijgen. Uw vakantie kan immers niet volledig uitgevoerd worden.

Kijk voor de actuele stand van zaken en de precieze voorwaarden van het Calamiteitenfonds op de website van het Calamiteitenfonds

Reis geboekt bij organisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (raadpleeg uw boekingsformulier).

  • Dan is de reisorganisator verplicht om noodzakelijke hulp en bijstand te bieden. Bij noodzakelijk hulp kunt u denken aan hulp bij het vinden van een alternatieve accommodatie of het contact maken met het thuisfront.
  • Door een overstroming kunt u uw reis niet meer voortzetten. Een geval van overmacht. De reisorganisatie is dan niet verplicht u kosteloos een vervangende accommodatie te bieden. Wel heeft u het recht om de reis te onderbreken en het niet-gebruikte deel van de reissom terug te krijgen. Dit is ‘ontbinding wegens de onmogelijkheid om de overeenkomst goed na te komen’.

Kan ik mijn reis annuleren?

Stel, u bent nog in Nederland. Door de overstromingen is het door u geboekte hotel/vakantiehuis beschadigd. Kunt u uw reis dan nog annuleren?

Reis geboekt bij organisatie die is aagesloten bij het Calamiteitenfonds (raadpleeg uw boekingsformulier)

Op 18 juni 2010 heeft het Calamiteitenfonds de overstromingen in Zuid-Frankrijk als calamiteit benoemt. U kunt waarschijnlijk een deel van de reissom van het Calamiteitenfonds terugkrijgen. Kijk voor de actuele stand van zaken en de precieze voorwaarden van het Calamiteitenfonds op de website van het Calamiteitenfonds.

Reis geboekt bij organisatie die niet is aangesloten bij het Calamiteitenfonds (raadpleeg uw boekingsformulier).

  • Dan kunt u de geboekte accommodatie annuleren als de reis niet meer uitgevoerd kan worden. Of de reis nog uitgevoerd kan worden, kan vanuit Nederland niet met 100% zekerheid beoordeeld worden. Neem daarom contact op met de organisator. Geef aan dat, zonder tegenbericht van de organisator, de reis volgens u niet meer uitgevoerd kan worden, gezien de weersomstandigheden. Geef ook aan dat u ervan uitgaat dat u uw geld terug krijgt.
  • Heeft u de accommodatie niet geboekt bij een reisorganisatie maar direct bij de aanbieder in Frankrijk? Dan zijn de Franse regels van toepassing en is niet duidelijk waar u recht op heeft. Heeft u een annuleringsverzekering afgesloten? Raadpleeg dan de polisvoorwaarden van uw annuleringsverzekering. Heeft u geen annuleringsverzekering? Controleer dan of het hotel of de organisatie van uw geboekte vakantiehuis annulering toestaat.