Ongeschikt voor uitzending

Een kandidaat doet auditie op een stip voor een jury en dan gaat het niet helemaal zoals verwacht. De jury ligt zo wat onder tafel en oordeelt hard. De kandidaat wordt min of meer voor schut gezet. Tenminste dat is de mening van de kandidaat. Hij zet de stap naar de rechter om te voorkomen dat de beelden worden uitgezonden en eist een bedrag van 100.000 euro als dat wel gebeurt. Uitgezonden wordt het. En niet alleen op televisie.

Mislukte optredens

Het tegengestelde gebeurt van wat de kandidaat had gewild. Tenminste, daar ga ik vanuit. De beelden krijgen de volledige media-aandacht. Waarschijnlijk hebben nu veel meer mensen de afgang van de kandidaat gezien dan dat er naar Idols kijken. Als hij aan de eerste reeks uitzendingen Idols mee gedaan had, snap ik nog dat hij niet helemaal wist wat hij kon verwachten. Maar het programma Idols is al jaren op de buis. Met geslaagde, én met heel veel mislukte optredens.

Zwaarwegende omstandigheden

Ondanks het contract dat er ligt, waarin toestemming wordt verleend voor het gebruik van de beelden, vindt de kandidaat dat het onaanvaardbaar is dat hij gehouden wordt aan de gegeven toestemming voor uitzending. Het schaadt zijn imago. Inderdaad. Er kunnen bijzondere, zwaarwegende omstandigheden zijn die maken dat de programmamakers door de knieën moeten en het fragment niet mogen uitzenden. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als de beelden onredelijk schadelijk zijn voor het imago. De rechter oordeelt echter dat daarvan in dit geval geen sprake is. De omstandigheid, dat de uitzending van de beeld- en geluidsopnamen de toekomstige carrièrekansen van deze kandidaat binnen de muziek- en filmindustrie negatief zal beïnvloeden, is niet voldoende. De kandidaat had dat vooraf moeten beseffen. Geen sprake dus van onredelijke imagoschade.

Volgens mij zegt dat genoeg: doe je mee aan een talentenshow, dan geef je daarmee zo ongeveer al je rechten weg.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie