Op vakantie met de auto: aandachtspunten per land

Inpakken, checken, lijstjes afvinken, nogmaals checken en dan wegwezen. De landen Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn favoriet.

Frankrijk

Een vraag die veel wordt gesteld is of de alcoholtest nu wel of niet verplicht is in Frankrijk. Daar kan ik heel kort over zijn: ja. Wettelijk gezien moet je in Frankrijk in het bezit zijn van een alcoholtester.

Op pech tijdens je vakantie zit je natuurlijk niet te wachten. Ik hoop dan ook dat het niet gebeurt, maar toch is het goed om te weten dat wanneer je met pech komt te staan, er op de autosnelwegen een sleepverbod geldt. Dit sleepverbod houdt in dat je niet door andere weggebruikers gesleept mag worden. De enige die mag slepen is een sleepdienst. Op andere wegen dan autosnelwegen is slepen wel toegestaan.

Spanje

Op weg naar de Costa del Sol? Net als in Nederland is het in Spanje ook verplicht om handsfree te bellen. Vergis je alleen niet in het feit dat het in Spanje niet is toegestaan om een ‘headset’ te gebruiken. Je mag dus ook niet met een koptelefoon en ‘oortjes’ achter het stuur. Ook niet met muziek van Julio Iglesias.

Wanneer je niet betrokken bent bij een ongeval maar wel moet wachten omdat er een ongeval is gebeurd en niet door kan rijden, dan moet je als automobilist je motor afzetten. Het afzetten van de motor is verplicht als de wachttijd langer dan twee minuten duurt, dit kan ook het geval zijn als je in een file terechtkomt of als je moet wachten bij een spoorwegovergang.

Duitsland

Lekker doorrijden in Duitsland op de autosnelweg? Veel mensen denken dat. Wanneer je een personenauto rijdt onder de 3500 kilo is er geen snelheidslimiet. Er geldt wel een adviessnelheid van 130 km per uur. Als je betrokken raakt bij een ongeval dat je had kunnen voorkomen als je je aan de adviessnelheid had gehouden? Dan zijn er al rechtbanken die daar medeschuld aan vastknopen.

Trap dus niet al te hard het gaspedaal in. En ook in Duitsland zijn er flitspalen en trajectcontroles, maar maak alsjeblieft geen gebruik van radardetectieapparatuur. Dat is namelijk verboden, ook in Duitsland.

Mireille Detrixhe, medewerker Corporate Communicatie

Meer weten over buitenlandse regels? Op onze site vind je meer informatie.

Reacties (6)

 • Y.Schrage |

  Goedemiddag,
  U geeft info over radardetectieapparatuur. Ik heb een dashcam in de auto. Op internet staan allerlei tegenstrijdige berichten over het gebruik ervan in Europa. Weet u hoe het precies zit en dan met name de vraag in welk land ik hem eventueel (Oostenrijk?) moet weghalen?
  Met vriendelijke groet.

  • Mireille Detrixhe |

   Beste mevrouw of heer Schrage,
   Dank voor je vraag. In Oostenrijk is de dashcam verboden dus raad ik je aan de dashcam niet te gebruiken. Fijne vakantie gewenst.
   groet Mireille

 • Ulrich |

  In Duitsland moet je in sommige steden een milieustikker hebben. In Frankrijk, geloof ik, ook. Anders verwacht je een bekeuring. Dat mis ik in uw artikel die ik verder wel waardder.

 • Fred wieting |

  Beste mevr. mireille,
  Had ook even vermeld, dat in de grote steden de milieu sticker verplicht is. Niet aanwezig hebben kan tussen de 80 en 100 euro kosten.
  Fijne dag gewenst,

  Fred w