Oproepkrachten: hoe zit het met vakantie-uren?

oproepkrachten en vakantie

oproepkrachten en vakantieAls je extra handjes nodig hebt roep je ze op. De oproepkrachten. Het klinkt heel flexibel. Maar wat als je oproepkracht met vakantie gaat. Moet je dan zijn loon doorbetalen? En hoe zit het met opgebouwde vakantie-uren? Het zijn vragen waar ondernemers mee worstelen. En ik snap dat wel. Het is soms ingewikkeld, zo’n oproepcontract. Veel ondernemers gaan ervan uit dat zij oproepkrachten enkel hoeven te betalen voor de uren die zij werken. Maar dat is niet altijd zo.

Als ondernemer moet je met een aantal dingen rekening houden. Problemen ontstaan vaak als er gedoe is over urenaantallen, ziekte of vakantie-uren. Een oproepkracht heeft per jaar recht op minimaal vier maal de overeengekomen arbeidsduur per week aan vakantie-uren. Dat is in de wet geregeld. Over die vakantie-uren moet je als werkgever het loon doorbetalen. Daarnaast heeft de oproepkracht recht op 8% vakantiegeld.

Min-maxcontract

Denk verder goed na of je iemand echt als incidentele oproepkracht inzet of dat je deze persoon structureler nodig hebt. Als je een oproepkracht namelijk drie maanden inzet, is de kans groot dat deze aanspraak kan maken op een gemiddeld aantal oproep-uren per maand. Het kan daarom handiger zijn een min-max contract te sluiten. Dat is een bijzondere vorm van een oproepcontract. Hierin staat hoeveel uren de werknemer minimaal en maximaal werkt.

Dit heeft een aantal voordelen. De werknemer heeft een garantie voor een minimum aantal uren per maand en als werkgever heb je de garantie dat de werknemer beschikbaar is. De minimale en de maximale uren van het contract moeten wel in balans zijn. Een contract tussen de 0 en 40 uur is dat niet. Als dit in balans is, is de kans dat de werknemer aanspraak kan maken op meer uren per maand dan het minimum aanzienlijk beperkter.

Garantie-uren

Bij een min-maxcontract heb je een minimum aantal uren afgesproken. Tijdens vakantie heeft de werknemer minimaal recht op betaling van deze uren. Werkt de werknemer drie maanden lang meer dan het minimaal aantal uren? Dan moet je het gemiddeld aantal gewerkte uren doorbetalen tijdens vakantie. Dat geldt dan als uitgangspunt.

Bij een gewoon oproepcontract is geen minimum afgesproken, daarvoor geldt het gemiddelde aantal gewerkte uren. Daar kan een uitzondering op zijn als de periode niet representatief is. Denk aan de drukke kerstperiode in de retail en de dip in januari. Het is dan niet realistisch om de decemberperiode als maatstaf te nemen.

Hulp nodig?

Welk contract de beste keuze is, is afhankelijk van de specifieke situatie. Met de nieuwe wetgeving die per 1 januari 2020 van kracht wordt, de Wet arbeidsmarkt in balans, krijgen oproepkrachten meer rechten. Mocht je advies willen over een arbeidscontract? Neem dan contact met ons op. Via onze Documenten Selfservice kun je zelf een oproepcontract opstellen.

Tim Hendriks, jurist arbeidsrecht