Overlast door blaffende honden: wat kun je dan doen?

overlast door blaffende honden

overlast door blaffende hondenVeel mensen ergeren zich aan en ervaren last van blaffende honden. Je ligt er ‘s nachts wakker van of je kunt door het geblaf niet meer rustig in je tuin zitten. Kun je daar iets tegen doen?

Geluidsoverlast door blaffende honden

Het is in Nederland bijna onmogelijk om elkaar niet te horen, omdat we dicht op elkaar wonen. Als je buren honden hebben, dan hoort daar nu eenmaal af en toe wat geblaf bij. Soms kunnen honden zo vaak blaffen, dat het voor overlast zorgt. Volgens de wet moet je een zekere hoeveelheid geluid tolereren van de huisdieren van je buren, zeker in de stad. Pas als de geluidsoverlast onredelijke niveaus bereikt, kun je naar de rechter stappen. Maar wanneer is geluidsoverlast onrechtmatig?

Mag een hond altijd blaffen?

Als honden vaak en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat er een regel of wet moet worden overtreden. Wanneer dat zo is, verschilt echter per situatie. Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast.  Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.

Stappenplan bij overlast blaffende honden

Praat eerst met je buren over de hondenoverlast. Misschien kan de hond op angsttraining of kun jij op de hond passen als je buren weg zijn. Voor je buren zelf is het waarschijnlijk ook niet prettig dat de hond zoveel blaft. Of misschien zit de hond alleen thuis en weten je buren niet dat de hond zo blaft. Praten is vaak de beste manier om de overlast te stoppen.

Kom je er samen met je buren niet uit? Dan is er in veel gemeenten buurtbemiddeling. Hier moeten wel beide buren aan mee willen werken. Ook kunnen jullie naar een mediator.

Willen je buren niet meewerken? Meld de overlast dan bij de gemeente en bel de politie of de wijkagent. De notitie bij de politie, kun je later als bewijs gebruiken. Is er sprake van verwaarlozing en/of mishandeling van de hond(en), bel dan de dierenpolitie.

Houd bij wanneer en hoe lang er overlast is en vraag andere buren dit ook te doen en naar hun ervaringen. Hoe meer buren aangeven dat ze overlast van de hond(en) hebben, hoe sterker je staat.

Het laatste redmiddel is naar de rechter stappen. Vraag in dat geval altijd eerst advies aan een jurist.

Je moet énige overlast van je buren accepteren, zeker als het hoort bij activiteiten rond het huis. Pas als de hondenoverlast maatschappelijk onacceptabel is, kun je stappen ondernemen.

Ramon van Lieshout, jurist

 

Reacties (10)

 • G? |

  Alle bovenstaande tips hebben alleen zin als je een goede advocaat treft.Ik heb alle bovenstaande stappen doorlopen, tot en met de rechter, maar helaas mocht het niet baten.Wie weet wel een goede procedure?

  • Olav Wagenaar |

   Beste G,
   Wat vervelend dat de overlast voortduurt. Je vraagt naar een goede procedure. Omdat jij al bij de rechter bent geweest en de rechter kennelijk heeft geoordeeld dat de overlast binnen de redelijke grenzen zit, kan je waarschijnlijk alleen nog in hoger beroep gaan. Dat moet je wel tijdig doen. Namelijk voordat de beroepstermijn is verstreken. Een nieuwe procedure bij de rechter kan alleen maar worden opgestart als er nieuwe feiten zijn. Lijkt me heel lastig. Mocht het zo zijn dat je en je buren in een huurwoning wonen en dezelfde verhuurder hebben dan kan er misschien nog geklaagd worden bij de verhuurder. Of als je in een appartementengebouw woont kan je klagen bij de VvE.

 • H de W |

  Ook hier staat de overlast veroorzaker juridische weer heel sterk .
  Hij of zij bepaald hoeveel overlast ze de leefomgeving willen toe dienen en de leefomgeving heeft maar te slikken .

 • D.S. |

  “Het laatste redmiddel is naar de rechter stappen”.Maar hoe bewijs je dan dat je overlast ervaart?

  • Olav Wagenaar |

   Beste D.S.

   Als je alle stappen hebt doorlopen dan zijn er diverse meldingen gedaan van de overlast bij bevoorbeeld de politie. Deze meldingen kan je inbrengen in de procedure bij de rechter. Ook kan je verklaringen van buren of anderen die de overlast ook hebben ondervinden inbrengen. Hou ook een logboek bij van de momenten dat je overlast ondervond.

 • G? |

  Er is een maand gemeten door een gerenommeerd geluidsbureau en de uitkomst was ernstige overlast.Maar rechters kunnen blijkbaar zulke rapporten niet goed interpreteren.In hoger beroep gaan? Wie zal dat betalen? H de W hierboven heeft gelijk: overlastveroorzakers komen er altijd mee weg. Treurig!!!!

 • Hans |

  Er zijn antiblafhalsbanden in de handel. Iedere keer als de hond blaft krijgt ie een vervelende prikkel. De ervaring leert dat het blaffen daardoor afneemt.

  • DAS |

   Dank voor je reactie. Sommigen zien deze halsbanden niet als diervriendelijk, dus zullen deze niet willen gebruiken. ^Jet

 • Ak |

  Ik vind het zo jammer dat mensen op deze aarde zo weinig van elkaar kunnen hebben en van onze 4 voeters groot of klein. Iedereen maakt zich er altijd zo druk om als er een hond blaft en er moet dan van alles aan gedaan worden zodat de klager er maar geen last meer van heeft . Erg jammer maar een hond heeft zijn stem niet voor niks gekregen van moeder natuur en immers maakt iedereen wel geluid en de een kan het hebben en de ander wat minder , misschien moeten we met ons allen eens wat meer van elkaar accepteren en niet zo veel zeuren . En kan je er echt niet tegen dan heb ik maar 1 advies en dat is ga dan zelf verhuizen naar een omgeving wat geluids arm is . Het leven is te kort om je zo druk te maken over geluid

 • W |

  Het ergste is nog dat de ‘baasjes’ vaak weg van huis zijn om te werken en dan de hond naar buiten gooien om te voorkomen dat ze het huis slopen wat heel begrijpelijk is. Maar de rest van de buurt zit met blaffende honden van 08.00 tot 16.00… Verschrikkelijk! Speciale halsbandjes zouden kunnen werken maar misschien is het handig dat als mensen een hond nemen, die ook een beetje opvoeden. Als er geen tijd is om de hond op te voeden i.v.m. overige zaken, neem dan in godsnaam geen hond. Sommige blaffende honden zijn werkelijk erger dan een kraaiende haan.

  Wat betreft een goede procedure is het soms erg lastig om iets van de grond te krijgen. Wat je zou kunnen doen is langs andere buurtbewoners gaan om te vragen/meten in hoeverre zij (ook) hinder ondervinden aan het geblaf. Samen sta je sterker daarin. Veel succes!