De risico’s van ongehuwd samenwonen: hoe zit het met ons huis?

Twee weken geleden vertelde ik het verhaal van Ellen in mijn blog ‘De risico’s van ongehuwd samenwonen: overlijden partner’. Steeds vaker gaan stelletjes samenwonen, zonder dat ze formeel iets geregeld hebben. Zelfs een samenlevingsovereenkomst ontbreekt in veel gevallen. Als de liefde dan over is, ontstaan er veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van de inboedel. Iedereen kent het nummer met de tekst ‘cd van jou, cd van mij’ wel. Wie heeft wat ook alweer gekocht? Zijn alle bonnetjes bewaard? En hoe zit het nu eigenlijk met het gezamenlijke koophuis?

Koopwoning

Koop je samen een woning en ben je niet getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je meestal toch samen eigenaar van de woning. Ieder voor de helft. Ook de hypotheeklasten zijn dan evenredig verdeeld. Maar stel nu dat een van de partners veel meer eigen middelen inbrengt bij de aankoop van het huis, of een groter aandeel in de vaste lasten betaalt? Hoe zit het dan als je uit elkaar gaat en hierover niets hebt vastgelegd? Dan kan het zomaar zijn dat je extra inbreng nooit gecompenseerd zal worden. Dat heb je tenslotte niet met elkaar of de bank afgesproken.

Eigendomsakte

Je kunt het verschil in inbreng op de eerste plaats formeel laten vastleggen in de eigendomsakte bij aankoop van de woning. Dan kun je dus regelen dat er sprake is van een andere verhouding. Toch blijkt dat veel samenwonende koppels dit niet laten vastleggen, ook al betaalt één partner beduidend meer dan de ander. Vaak heeft de man een hoger salaris en betaalt deze meer hypotheek, terwijl de eigendomsverhouding van de woning fifty fifty is. Dat kan bij een relatiebreuk dus problemen geven omdat zijn extra inbreng niet wordt gecompenseerd, terwijl de (over)waarde bij verkoop wel voor gelijke delen tussen de ex- partners wordt verdeeld.

Samenlevingsovereenkomst

Een tweede optie is om in een samenlevingsovereenkomst vast te leggen dat de één meer inbrengt of aflost dan de ander en wat partijen hierover willen afspreken als er sprake is van een relatiebreuk. Zo kun je bijvoorbeeld laten vastleggen dat de eventuele waarde(vermeerdering) van de woning niet evenredig wordt verdeeld, maar dat één van de partners naar rato extra wordt gecompenseerd. Ik adviseer koppels ook altijd: zorg er altijd voor dat de afspraken zo concreet mogelijk worden omschreven, zo voorkom je discussie achteraf.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Tenslotte is het van belang om te weten dat de bank of hypotheekverstrekker niet gebonden is aan de afspraken die jij met je partner hebt neergelegd in de samenlevingsovereenkomst. Bij het samen aangaan van een hypotheek word je namelijk hoofdelijk aansprakelijk voor de aflossing van de hypotheekschuld. Dat betekent dat de bank bij beide partners kan aankloppen als de hypotheek niet wordt betaald. Stel dat je ex-partner zijn deel van de hypotheek niet betaalt, dan kan de bank dus ook bij jou aankloppen voor betaling en vice versa. Ook al staat in de samenlevingsovereenkomst dat je partner de hypotheek moet betalen. Je kunt vervolgens wel van je ex-partner vorderen dat hij jou terugbetaalt. Want de afspraken die in de samenlevingsovereenkomst staan, moeten onderling wel worden nagekomen.

Anke Linssen, jurist DAS Roermond

Meer weten over samenwonen en een samenlevingscontract? Kijk op onze site voor informatie.

Reacties (2)

 • Norbert |

  Hallo, ik heb een vraag
  Mijn ex partner en ik zijn nu 6.5 jaar uit elkaar en hebben samen een huis, ik woon in dat huis en betaal alle vaste lasten natuurlijk geen probleem
  Maar wij hebben ook een lening van 75000 Euro
  Waar ik 600 Euro per maand moet betalen
  Als ik vraag of ze mee wil betaald dan geeft ze niet thuis.
  Wat kan ik het beste Doen?
  Ik ben lid van uw organisatie
  Mvg norbert

  • DAS |

   Beste Norbert,
   Dank je wel voor jouw vraag. Ik denk dat het best is om deze telefonisch te bespreken met een collega van de Juridische Adviesdesk. Deze kan je zelf op maandag tot en met donderdag bellen tussen 8:00 – 20.00 uur en op vrijdag tussen 8:00 – 17:30 uur op 020 – 651 8815. Of wil jij liever door hen gebeld worden? Mail dan je telefoonnummer naar communicatie@das.nl. Met vriendelijke groet, Jet Labrie (Corporate Communicatie DAS).