Ruzie over de erfenis: vaak een gebrek aan vertrouwen

Door
DAS

‘Mijn moeder is overleden en heeft geen testament. Mijn broer eigent zich al haar bezittingen toe. Hoe kan ik regelen dat ik mijn deel, dat hij heeft afgepakt, terugkrijg?’ Dit soort erfrechtelijke vragen, komen regelmatig binnen bij juridisch dienstverlener DAS. ‘Een nalatenschap zorgt geregeld voor vervelende en emotionele conflicten tussen kinderen onderling. Er ontstaan vaak bizarre conflicten na het overlijden van iemand’, vertelt Irene Gorissen, jurist bij DAS.

Gebrek aan vertrouwen of onduidelijke communicatie is vaak de oorzaak voor ruzies over een erfenis. Bij DAS worden het meest conflicten gemeld in de volgende drie situaties:

  1. Als er geen informatie wordt gegeven of onjuiste informatie over de nalatenschap.
  2. Eén kind die door vader of moeder bevoordeeld is ten opzichte van de andere kinderen, of doordat hij of zij het beheer had over de pinpas van vader of moeder en veel geld heeft opgenomen.
  3. Degene die de nalatenschap afwikkelt heeft onvoldoende kennis van zaken of lapt de regels aan zijn laars.

Eerlijk en open

‘Mijn ervaring is dat het families erg aangrijpt als er ruzie is over de nalatenschap. Een verlies van een dierbare is al erg genoeg. Om ruzies over de nalatenschap te voorkomen is het verstandig dat je van meet af aan de communicatie eerlijk en open voert en dat je geen betrokkenen uitsluit’, geeft Gorissen aan

Mediation

Als de communicatie moeilijk verloopt, kan het verstandig zijn om een mediator in te schakelen ter voorkoming of oplossing van een geschil, geeft Gorissen aan. Mediation kan een oplossing bieden bij de verdeling van de nalatenschap. Zo kan er bijvoorbeeld discussie zijn over wie het mooie schilderij toekomt en aan wie de stoel waar vader altijd op zat.  Het gaat dan om zaken die niet eenvoudig verdeeld kunnen worden, zoals een pot geld, en waar emoties bij komen kijken.