Snel weg met die dure advocaten

Door
DAS

Advocaten zijn nog altijd duur. Kijk daarom goed naar goedkope concurrenten, die groeien in aantal.

Vind maar eens een geschikte advocaat, goedkoper dan 180 euro per uur. Dat wordt goed zoeken. Maar dat gaat veranderen, zeggen marktkenners. Er komt meer concurrentie en de tarieven zullen als gevolg daarvan naar beneden gaan. ‘We gaan terug naar normale proporties’, zegt hoogleraar Professional Service Management Frank Kwakman van Nyenrode Business University.

Hij wijst erop dat de groei in de juridische dienstverlening er nu uit is en dat veel advocaten zich afsplitsen om een nieuw kantoor te beginnen dat zich richt op een deelgebied, zoals arbeidsrecht. Dat zet druk op de uurtarieven. ‘In het notariaat is al veel prijsdaling geweest, mede dankzij internet. Nu is het de beurt aan de advocatuur. Denk bijvoorbeeld aan contracten via internet.’

Ook Rob van Otterlo, hoogleraar Organisatie van de juridische dienstverlening denkt dat de markt flink gaat veranderen. ‘Het gaat langzamer dan ik dacht, maar het komt eraan.’

Hbo-jurist

Wat daarbij helpt is dat je voor veel zaken geen advocaat meer nodig hebt. De zogeheten competentiegrens bij de kantonrechter, waar geen verplichte procesvertegenwoordiging geldt, is vorig jaar opgetrokken tot zaken met een belang van 25.000 euro. Bij zaken rondom consumentenkrediet geldt een grens van 40.000 euro en bij consumentenkoop geldt helemaal geen bovengrens.

Voor veel geschillen kun je voor een advies of rechtszaak dus terecht bij een andersoortige jurist, die vaak veel goedkoper is. Dat kan een universitair geschoolde jurist zijn, of een hbo-jurist die sinds enkele jaren in groten getale de arbeidsmarkt betreedt. Die werken vaak zelfstandig en vragen de helft of minder van wat de advocaat op de hoek van de straat vraagt.

Marcel van de Water is zo’n zzp-jurist die maar 75 euro per uur kost. Hij zegt net een zaak te hebben gewonnen voor een klant, die nakoming van een koopovereenkomst eiste. Hij liet zijn werk op een aantal punten controleren door een advocaat met veel proceservaring (van 220 euro per uur), maar deed het merendeel zelf. Volgens Van de Water heeft zijn cliënt op deze manier zo’n 2.000 euro bespaard.

Boze brief

Rechtsbijstandsverzekeraars als Das spelen sinds enige tijd gretig in op de ontwikkeling. Dit bedrijf biedt ‘prepaid rechtshulp‘ voor niet-verzekerden, waarmee klanten tegen lage kosten een boze brief kunnen laten schrijven of advies krijgen bij dreigend ontslag.

XS2Justice kent een andere aanpak. Daar kun je als particulier (of bedrijf) een abonnement op rechtshulp krijgen voor 50 euro per jaar. Daarvoor krijg je telefonisch juridisch advies, en als het nodig is zoekt de organisatie naar een advocaat. Door het werk aan te besteden claimt XS2Justice een gemiddelde besparing van 75 procent ten opzichte van de normale juridische kosten. Werk waar geen advocaat voor nodig is, komt terecht bij een ‘gewone’ jurist.

De klacht dat de advocatuur te duur is, bestaat al lang. De groep mensen die te veel verdienen voor gesubsidieerde rechtshulp maar te weinig voor een advocaat, valt al jaren tussen wal en schip. Er is nog een lange weg te gaan, maar de markt is nu eindelijk in beweging.

Bron: De Pers (gepubliceerd op 5 maart 2012)