Staking openbaar vervoer: kost het je een vrije dag of niet?

Op 28 mei staakt het openbaar vervoer. De treinen in Nederland rijden die dag niet en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen op die dag grotendeels stilliggen. Daar sta je dan als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer om op je werk te komen. Veel werknemers zullen die dag thuiswerken of vrij nemen, omdat ze niet naar het werk kunnen. Maar voor wie is de rekening als je niet in de gelegenheid bent om thuis te werken, maar ook niet naar kantoor kunt? Kost je dat een vrije dag of moet je werkgever je die dag calamitieitenverlof geven?

Calamiteit

Een beroep op calamiteitenverlof kan worden gedaan als er sprake is van onvoorziene omstandigheden. Het gaat hier om de vraag of je op je werk kunt komen. Dit is en blijft een verantwoordelijkheid voor jou als werknemer. Is het voor jou niet mogelijk om thuis te werken en je hebt echt geen mogelijkheid om op je werk te komen? Ga dan in overleg met je werkgever zodat je weet waar je aan toe bent of om een oplossing te zoeken. Het kan dus zijn dat je een vakantiedag moet opnemen of de uren op een ander moment moet inhalen.

 

Reacties (2)

 • Sylvia |

  Ik ben werkzaam in de scholen catering, veel scholen zijn dicht vanwege staking openbaar vervoer. Moet ik nu zelf verlof opnemen?

  • Olav Wagenaar |

   Beste Sylvia,

   Als jij wel op je werk kon komen, maar het schoolgebouw niet toegankelijk was en je dus geen werkzaamheden kon verrichten, dan hoef je geen verlofdfag op te nemen. Je was namelijk wel beschikbaar maar kon niet werken. Dat is dus een net wat andere situatie dan niet naar je werk kan komen omdat er geen openbaar vervoer is.
   Hartelijke groet
   Olav Wagenaar
   Corporate Communicatie