Stemrecht: ook met een verlopen paspoort

Geldig identiteitsbewijs bij verkiezingen

Deze maand kan er weer gestemd worden. De keuze gaat tussen 28 partijen en 1114 unieke kandidaten, las ik op de site van de Kiesraad. Er valt veel te kiezen dus. Tussen de kandidaten zoals gebruikelijk ook veel juristen, waaronder mr. Plasman, een advocaat met een grote reputatie.

Partij Niet Stemmers

Plasman is kandidaat voor de Niet Stemmers. Een partij voor de niet-stemmer? Dat is toch bizar. Waarom zou een niet-stemmer naar het stembureau gaan om niet te stemmen? Volgens Plasman kan de niet-stemmer nu zijn stem laten horen. Dat lijkt logisch. Maar is het wel zo? Een niet stemmer die wel gaat stemmen maar dan op een partij die zegt dat ze de gewonnen zetels leeg laten. Deze partij zal dus niet deelnemen aan de vergaderingen van de Tweede Kamer en dus ook niet stemmen over bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Geeft Plasman daarmee aan dat hij tegen wet- en regelgeving is? Waarom is hij dan nog advocaat?

Verlopen identiteitsbewijs

Iedere stemmer én niet-stemmer kan dit jaar dus zijn stem uitbrengen. Dat kan alleen als je de oproep, de stempas, bij je hebt en je jezelf kan identificeren. Het identiteitsbewijs mag verlopen zijn, maar niet meer dan vijf jaar. Als identiteitsbewijs kan je meenemen een paspoort, een rijbewijs, een identiteitskaart of een vreemdelingendocument.

Grote uitzondering

In de Wet op de uitgebreide identificatieplicht staat dat iedereen ouder dan 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet hebben. Word je bijvoorbeeld op straat staande gehouden, dan moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Die mag dan niet verlopen zijn. Best gek. Op weg naar het stembureau moet je een geldig legitimatiebewijs hebben dat niet verlopen is. In het stembureau mag het maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Invloed uitoefenen

Maar hoe zit het met stemmen als je identiteitsbewijs meer dan vijf jaar is verlopen? Dan is er nog wel een mogelijkheid. Je kunt dan je stem bij volmacht laten uitbrengen. Op je stemkaart geef je een ander toestemming om namens jou te stemmen op de partij en kandidaat van jouw voorkeur. Degene die namens jou gaat stemmen kan overigens maar voor twee anderen een volmachtstem uitbrengen. En uiteraard moet de volmachtstemmer zich kunnen legitimeren met een identiteitsbewijs dat niet meer dan vijf jaar is verlopen.

Mijn stemadvies

Het stemrecht is het mooiste recht dat er bestaat. Het werd in Nederland op 12 december 1917 ingevoerd. Het is dus maar 100 jaar geleden dat het stemrecht werd ingevoerd. Laten we er trots op zijn dat we in Nederland in een vrije democratie wonen en stemrecht hebben. Dat kunnen we laten blijken door op 15 maart een stem uit te brengen op een van de kandidaten

Olav Wagenaar, senior adviseur Corporate Communicatie