Tips voor EK-supporters

Door
DAS

Of u het EK nu thuis voor de buis beleeft of naar Oekraïne of Polen afreist: met onderstaande tips weet u wat uw rechten en plichten zijn.

Tips voor thuisblijvers

1. Mag ik mijn gevel/straat wel helemaal versieren?

Hang oranjeversiering niet te laag op en zet bijvoorbeeld geen bankstel in de buurt van een brandkraan. Zorg ervoor dat politie, brandweerwagens en ziekenauto’s bij de huizen kunnen komen. Of een tv-scherm of een biertap op straat is toegestaan? Het antwoord op deze vragen verschilt per stad. Voor de precieze regels kunt u daarom het beste contact opnemen met uw eigen gemeente of de site van uw gemeente raadplegen.

2. Ik wil een nieuwe tv aanschaffen. Moet ik extra garantie bijkopen?

U wilt de wedstrijden het liefst op een groot scherm zien. Dus bent u van plan vlak voor het EK nog een nieuwe televisie te kopen. Is het bijkopen van garantie dan een goed idee? Ook als u al in het bezit bent van een tv is het goed om te weten hoe de garantie geregeld is.
Meer informatie over garantie.

3. Opzeggen/aansluiten van uw kabelabonnement

Wilt u van uw huidige kabelabonnement af? En een nieuw kabelabonnement afsluiten? Lees hier met welke regels u te maken heeft.

4. Vakantiedag opnemen na een leuke wedstrijd?

Stel, u wilt op een wedstrijddag of de dag na een spannende wedstrijd een vakantiedag opnemen. Mag uw werkgever u dit weigeren? Het antwoord luidt: ja. De werkgever stelt in principe het begin en einde van de vakantie vast in overeenstemming met uw wensen. Maar er kunnen belangrijke redenen zijn om hiervan af te wijken. Onderbezetting op uw afdeling is een voorbeeld van zo’n belangrijke reden.

5. Een voetbalpoule op het werk, mag dat?

Ja, een voetbalpoule in besloten kring is toegestaan. In de Wet op de kansspelen staat dat een voetbalpoule eigenlijk alleen door de Stichting Nationale Sporttotalisator mag worden georganiseerd. Dit is anders bij een voetbalpoule op het werk of tussen vrienden. Dit is namelijk een voetbalpoule in besloten kring. In zo’n geval is de Wet op de kansspelen niet van toepassing en mag u zelf een voetbalpoule organiseren. U kunt dus met een gerust hart de strijd aangaan met uw collega’s of vrienden!

Houd rekening met kansspelbelasting!

U wilt natuurlijk graag die prijs in de wacht slepen! Maar die prijs mag niet té hoog worden. Is de prijs hoger dan € 454,-? Of kunt u een geschenk winnen dat meer waard is dan € 454,-? Dan betaalt u 29% kansspelbelasting! Doet u dit niet? En krijgt de belastingdienst hier lucht van? Dan kunt u een naheffing en een boete krijgen.

Tips voor reizigers

1. Auto huren

Bent u van plan een auto te huren in Polen? Een internationaal rijbewijs is niet vereist. Een auto huren in Oekraïne? Dan is het raadzaam om naast uw Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs model 1949 bij u te hebben. Meer informatie over autohuur in het buitenland.

2. Reisverzekering: heeft u de juiste dekking?

Raadpleeg voordat u op reis gaat de polisvoorwaarden van uw reisverzekering. Verzeker u ervan dat uw reisverzekering geldig is in Oekraïne en Polen. En biedt uw basiszorgverzekering voldoende dekking voor zorgkosten in het buitenland? Zo niet, overweeg dan een aanvullende zorgclausule in uw reisverzekering.

3. Ongeval of ziekenhuisopname

Neem bij een ziekenhuisopname in het buitenland in ieder geval zo snel mogelijk contact op met uw reisverzekeraar en uw zorgverzekeraar. Bent u zelf niet in staat om dit te doen, zorg dan dat iemand anders dit voor u doet. Lees meer over ziekenhuisopname in het buitenland.

4. Regels bij aankoop wedstrijdkaartjes (KNVB)

Wees voorzichtig met het kopen van toegangskaartjes voor de wedstrijden. Wilt u een wedstrijd bijwonen? Zorg dan dat u uw kaarten al in Nederland gekocht heeft. Kaarten kunnen alleen worden gekocht via de UEFA of door de UEFA goedgekeurde verkoopkanalen. En neem in ieder geval ook uw identiteitsbewijs mee naar het stadion. Zonder komt u er niet in! Koopt u toch via een andere weg kaarten? Dan loopt u het risico dat u te veel betaalt of dat u het stadion niet inkomt. Dat zou pas een domper zijn!

5. Pinnen? Let op skimmen!

Let op bij het pinnen van geld. Net als in Nederland moet u ook hier alert zijn op skimmen. Is uw pinpas of creditcard gestolen? Doe in dat geval direct aangifte bij de plaatselijke politie. En vraag altijd om een schriftelijke verklaring van de aangifte. Deze heeft u nodig om uw schade te claimen bij uw reisverzekeraar. En zorg dat u belangrijke telefoonnummers van bank- en creditcardinstellingen bij de hand heeft. U kunt uw passen dan snel blokkeren.

6. Op straat geldt een alcoholverbod

In Oekraïne is het drinken van alcohol op straat verboden.