Trend: werknemers die hun eigen verbeterplan moeten schrijven

Door
DAS

We zien steeds vaker dat werknemers hun eigen verbeterplan moeten opstellen bij vermeend disfunctioneren en werkgevers vaker grijpen naar een functiewijziging als ze onvoldoende dossier hebben. Dat stelt Ilse Fitters, senior jurist arbeidsrecht bij juridisch en financieel dienstverlener DAS.

Wederzijdse inspanning

Het aantal afgewezen ontslagverzoeken door onvoldoende dossieropbouw is geëxplodeerd sinds de Wet werk en zekerheid. ‘Ze worden door de rechter gewoon terug naar de tekentafel gestuurd’, zegt Fitters van DAS. ‘Werkgevers laten werknemers vervolgens vaak hun eigen verbeterplan schrijven. Wat vind jij dat beter kan? Dan moet het ook nog ‘smart’ geformuleerd zijn. Werknemers zijn het daar vaak niet mee eens. Uit rechtspraak blijkt ook dat het een wederzijdse inspanning moet zijn. Zowel werkgevers als werknemers moeten daarin hun rol pakken. Dat vergeten werkgevers nog wel eens’.

Ontmoedigingsbeleid

‘Wat we ook geregeld zien is dat werkgevers op zoek gaan naar andere middelen om een werknemer toch te kunnen ontslaan. Denk aan veranderingen doorvoeren in de organisatie, overplaatsing of een andere functie. Maar ook dat wordt steeds moeilijker. Het voeren van een ontmoedigingsbeleid komt ook voor. Werknemers die weken lang te horen krijgen dat ze niet goed functioneren of voor wie het werk op welke manier dan ook onplezierig wordt gemaakt, gaan op een gegeven moment denken: ‘wat doe ik hier nog?’ Zij accepteren dan eerder een aangeboden ontslagvergoeding in plaats van de situatie (juridisch) aan te vechten, aldus Fitters van DAS.