Updaten

De Consumentenbond wil Samsung zover krijgen dat deze de door haar gefabriceerde Android smartphones langer update. Zij is een civiele procedure begonnen tegen Samsung. Eerder verloor de Consumentenbond een kort geding tegen Samsung. Zij probeert nu via een procedure een definitief vonnis te krijgen om Samsung alsnog daartoe te dwingen. De Consumentenbond eist dat Samsung minimaal twee jaar na aankoop of vier jaar na introductie van een toestel updates beschikbaar stelt.

Vier jaar

Ik heb er een hard hoofd in of de Consumentenbond de termijn van vier jaar na introductie kan afdwingen. Ik heb een vermoeden dat de rechter aansluit bij de fabrieksgarantie en economische levensduur die nu al twee jaar zijn. Ik denk ook dat slechts een klein gedeelte van de consumenten beschikt over een smartphone van vier jaar na de introductiedatum.

Redelijke eis

Is de eis van de Consumentenbond redelijk? Ik vind van wel. Updates moeten in ieder geval kunnen worden opgehaald gedurende de economische levensduur van een product. Volgens de Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is de economische levensduur van een smartphone twee jaar. Meestal is de fabrieksgarantie ook twee jaar. Het verstrekken van updates gedurende minimaal twee jaar lijkt mij daarom voldoende. Daarna is de economische levensduur verstreken en stappen veel consumenten na één, hooguit twee jaar, over op een ander toestel. Ik vind dat van de verkoper niet verwacht kan worden langer updates te verstrekken dan de economische levensduur.

Sander van Dijk, jurist

Wil je meer weten over aankopen en voorwaarden? Download dan onze gratis informatiegids.