Vakantiestress: wat moet je weten voor onderweg?

Verward en met paniekerige ogen sta ik mijn rolkoffer in te pakken waar minstens de helft niet in past van wat ik mee wil nemen. Op mijn witte broek staat niet alleen dat leuke blauwe topje, maar ook een blousje met fleurige print en een groen tuniekje. En ja, als het wat kouder is, moet dat beige vestje ook mee. En dat is niet de enige broek die ik mee wil nemen. Enfin, je begrijpt: stress.

Noodzakelijke voorbereidingen

En dan heb ik het alleen nog maar over de kleding. Wat betreft de noodzakelijke voorbereidingen voor onderweg is het écht oppassen geblazen. Want als je de noodzakelijke spullen niet bij je hebt of de noodzakelijke maatregelen niet treft, rinkelt de kassa van de verschillende buitenlandse overheden. Alleen al bij die gedachte komt de stress opzetten…

En route

Mijn vakantieroute brengt me via België naar Frankrijk en dan door naar Italië en via Oostenrijk en Duitsland rijd ik terug naar huis. Onderweg moet ik goed op de verschillende maximumsnelheden letten. Onze zuiderburen controleren streng op snelheid en ook de Fransen liggen deze zomer op de loer voor hardrijders. Verder moet ik in la douce France  alcoholtesters bij me hebben en is het verstandig om de flitspaalsignalering van mijn navigatiesysteem af te halen, anders ben ik honderden euro´s lichter en kan ik mijn apparatuur inleveren bij een achterneef van Louis de Funes. Op de meeste navigatiesystemen zit flitspaalsignalering er standaard op. Ik heb geen flauw idee hoe dat eraf moet. Opnieuw die stress.

Dure foto’s

In Italië moet ik letten op de autovrije zones in de steden, anders worden het een paar erg dure foto’s. En rijd ik in Italië richting tolweg terwijl ik dat niet wil? In mijn geval niet ondenkbaar. Keren? Een dure grap. Voor Oostenrijk heb ik een vignet nodig die ook nog eens op de juiste plek achter de voorruit moet worden geplakt. Anders kost me dat eveneens geld. En nog meer stress.

Bijna thuis

En dan als ik in Duitsland het gaspedaal in druk en bijna thuis ben en verlang naar mijn bed na een lange reis? Dan is het niet verstandig om andere automobilisten op te jagen omdat ik mijn kussen al ruik. Dat kan me duur komen te staan. Het kan zelfs gezien worden als bedreiging. Stress…

Ik overweeg voor volgend jaar een voetreis naar Santiago de Compostela.

Mireille Detrixhe, Corporate Communicatie

Meer weten over reizen in het buitenland?