Zieke vakantieganger blijft achter met financiële strop

Vakantiegangers die in het buitenland medische zorg nodig hebben, kunnen met enorme financiële gevolgen blijven zitten. Waar veel vakantiegangers niet van op de hoogte zijn, is dat zorg in het buitenland niet altijd volledig door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Wanneer de behandeling in het buitenland duurder is dan het Nederlandse tarief voor die behandeling, moet je de extra kosten, die soms tot duizenden euro’s kunnen oplopen, zelf betalen als je daar niet apart voor bent verzekerd. Dat kan flink in de papieren lopen.

Chefartz

Ik zal je een voorbeeld geven. In Duitsland en Oostenrijk kun je je bijvoorbeeld laten behandelen door een chefartz. Dit is in de regel de meest ervaren arts, maar ook gelijk een hele dure. Soms willen verzekeraars de kosten van zo’n chefartz niet vergoeden, omdat een “gewone” arts de behandeling ook had kunnen doen. In landen die minder ontwikkeld zijn, zie je dat vakantiegangers vaak uitwijken naar een privékliniek omdat ze een regulier ziekenhuis niet vertrouwen. Een privékliniek is vaak extra duur en zonder extra verzekering loop je het risico dat je die kosten dus grotendeels zelf moet betalen.

SOS International

Als je plotseling naar een ziekenhuis moet in het buitenland bel dan, indien mogelijk, met SOS International. SOS International is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en kan je advies en informatie geven over medische zorg in het buitenland. Vaak kunnen ze ook gelijk aangeven of de kosten voor medische behandeling voor vergoeding in aanmerking komen. Mocht er dan iets gebeuren, dan weet je in ieder geval waar je terecht kunt en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Het is handig om de SOS op reis App te downloaden, zodat je altijd alle gegevens bij de hand hebt.

Voorkom vervelende financiële gevolgen

Mensen komen vaak voor vervelende verrassingen te staan, omdat ze denken al goed verzekerd te zijn met hun zorgverzekering. Denk aan rekeningen die slechts voor een klein deel vergoed worden en ter plekke moeten worden voorgeschoten. Daarom zeg ik altijd: check goed voordat je vertrekt, hoe je verzekerd bent en sluit bij gebrek aan een passende zorgverzekering een reisverzekering af die de kosten van medische zorg in het buitenland dekt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dit ongelukje kan tot flinke kosten leiden.

Dennis Heemstra, jurist contractueel recht

Meer informatie over medische kosten in het buitenland.

 

Reacties (4)

 • J.A.A. Helderman |

  Dames en heren,
  Welke App is van SOS internationaal?
  ik ontvang graag de juiste app.
  Met vriendelijke groet,
  Koos Helderman.

  • Dennis Heemstra |

   Beste Koos,
   Als je met je mobiele telefoon naar de site http://www.sosinternational.nl gaat, kun je klikken op ‘Iphone’ of ‘Android’ en dan opent vanzelf de app-store en kun je de app downloaden.

 • frank van der lee |

  Naar aanleiding van SOS International:

  Ik heb gezien dat zij werken voor onder andere ING. Nu heeft ING een eigen alarmlijn voor degenen die bij ING reisverzekerd zijn. Is dit niet dubbel werk en mogelijk verwarrend?

  • Dennis Heemstra |

   Beste Frank,
   De SOS international app is zeer uitgebreid en heeft behalve een alarmlijn functie, ook heel veel informatie van bijvoorbeeld Nederlandse Ambassades als je je paspoort kwijt bent, kun je zowel gegevens van je creditcardmaatschappij en/of alle banken raadplegen om een bankpas te laten blokkeren, staan alle nummers van telecomproviders in de app (stel dat de telefoon van een reisgenoot wordt gestolen).