Zomerhitte: hoe zit het met kledingvoorschriften van de baas

Het is puffen de komende dagen. Wat een hitte. Veel mensen genieten al lekker van een welverdiende vakantie. Maar er zijn nog heel wat mensen die in dit extreem warme weer moeten werken. Wat trek je dan aan naar je werk? Mag je werkgever eisen stellen aan je kleding? En waar trek je dan de grens?

Dat zal voor iedereen anders zijn. Het onderscheid tussen werk en privé is niet altijd duidelijk. Zeker niet als je ziet wat er bijvoorbeeld op Facebook, Twitter en/of YouTube wordt geopenbaard. Stel, je werkt bij een bank of gemeente en je hebt daar strikte kledingvoorschriften, geen rok boven de knie, geen diep decolleté en geen blote schouders. De mannen geen korte broek. Je doet je werk goed en ziet er altijd representatief uit. In je vrije tijd hul je je echter graag in extreme kleding die weinig tot de verbeelding overlaat. Of je toont jezelf op foto’s slechts gehuld in een bikini of zwembroek? Kan je werkgever je dat dan verbieden? Bijvoorbeeld als je zelf daarvan foto’s plaatst op internet.

Geen vaste regels

In principe zijn er geen vaste regels voor. Iedereen heeft natuurlijk het recht van vrije meningsuiting of recht op het uiten van je opvattingen. Toch kunnen privé-uitspattingen gevolgen hebben voor je werk, bijvoorbeeld als je een baan hebt waarbij je veel met klanten contact hebt. Ontstaat er een conflict hierover dan zal per geval bekeken moeten worden in hoeverre de werknemer over de grens is gegaan. In het algemeen mogen werkgevers niet bepalen hoe werknemers zich privé kleden of presenteren. Als werknemer heb je echter de verplichting om je als ‘een goed werknemer’ te gedragen. Maar wat betekent dat? In hoeverre werkt die verplichting door in je vrije tijd?

Visitekaartje van bedrijf

Als werknemer moet je je in ieder geval realiseren dat wanneer je je op een bepaalde manier gedraagt en presenteert de link, zeker met social media, naar je werkgever al gauw is gemaakt. Wat dat betreft is de grens tussen werk en privé vervaagd en loopt steeds vaker door elkaar heen. Van je werkgever wordt daarmee meer flexibiliteit verwacht maar ook als werknemer moet je je realiseren dat je het visitekaartje bent van het bedrijf waarvoor je werkt. Je zult je als werknemer wat voorzichtiger moeten gedragen. Heb je een baan waarbij klantcontact centraal staat? Dan mag je werkgever wat meer van je verwachten qua representativiteit, ook privé.

Privé-activiteiten kunnen gevolgen hebben voor je baan. Lees hier het verhaal van Carla.