Een aanrijding tijdens je vakantie in Frankrijk is al heel vervelend, maar de afwikkeling ervan zo mogelijk nog erger. Bram kan erover meepraten. En mijn collega-jurist ook. Alles en iedereen in Frankrijk lijkt tegen te werken: de onverzekerde tegenpartij met zijn onvolledige adresgegevens, de overheid, de politie en het waarborgfonds. Toch krijgen we de schadevergoeding waar Bram recht op heeft.
Na vijf maanden corresponderen met een Franse verzekeraar blijkt de tegenpartij daar op de schadedatum toch niet verzekerd te zijn. Zijn verzekering is namelijk voor de datum van de aanrijding wegens wanbetaling beëindigd. Het adres van de tegenpartij is onvolledig en de post komt retour. Om privacyredenen worden op het kenteken van de auto door het kentekenregister in Frankrijk geen naam en adres van de eigenaar van de auto verstrekt.
Zoeken naar bewijzen
Mijn collega dient de zaak in bij het Franse waarborgfonds. Dat fonds verlangt uiteraard bewijs voor de aansprakelijkheid van de Fransman. Bram beschikt alleen over een getuigenverklaring van een inzittende van zijn auto, die naar Frans recht niet als doorslaggevend bewijs wordt geaccepteerd. Een politierapport is niet opgemaakt: dat gebeurt in Frankrijk alleen als sprake is van letsel.
Geen bewijskracht
Het aanrijdingsformulier is weliswaar door beide partijen ondertekend, maar nu het Franse waarborgfonds de handtekening van de wederpartij niet kan verifiëren, heeft dit formulier nagenoeg geen bewijskracht. Dan zou de voormalige Franse verzekeraar nog een kopie van het aanvraagformulier voor de WA-verzekering van de tegenpartij kunnen sturen, met daarop zijn handtekening. Maar zoals verwacht sturen ze dat om privacyredenen niet toe.
Toch vergoed
Ondanks alle tegenwerking lukt het mijn collega het waarborgfonds te overtuigen met de combinatie van alle stukjes bewijs. Na een juridische tocht van vijftien maanden door de Franse bureaucratie krijgt Bram uiteindelijk zijn schadevergoeding.
Met je auto naar het buitenland? Bereid je goed voor met onze antwoorden op veelgestelde vragen.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.