Elze is geschokt. Voor haar neus heeft ze een chatgesprek van een van haar telefonistes; ze wordt ‘bitch’ genoemd en zou allerlei nare ziektes mogen krijgen. Als ze de werknemer erop aanspreekt, zegt die dat ze erin is geluisd.

De telefoniste handelde in strijd met de richtlijnen van haar werkgever door op Facebook te chatten onder werktijd. En dan ook nog bij een van Elze’s opdrachtgevers. Een directe collega was erachter gekomen toen ze de dienst van de telefoniste afloste en op haar computer de chat aantrof. Daarmee was voor Elze de maat vol, ook omdat de telefoniste al eerder een waarschuwing had gekregen voor een negatieve uitlating. Ze was haar liever kwijt dan rijk.
Valse informatie
Elze nam contact met me op en we spraken over de vervelende situatie. Ze vertelde dat de telefoniste beweerde dat ze de chat had afgesloten. Haar collega moest de chat geopend hebben en bewust op zoek zijn gegaan naar informatie om haar een hak te zetten. Dat was dus een onduidelijk aspect van de zaak. In eerste instantie had de telefoniste gelogen toen Elze haar aansprak op de chats, later gaf ze aan dat de meeste collega’s haar mening deelden.
Op goed gevoel
De hele situatie bracht Elze meer van haar stuk dan ze had verwacht. Een procedure voor ontslag op staande voet zou voor beide partijen tot een onzekere uitkomst leiden. De telefoniste ontkende immers dat de chat in beeld stond aan het einde van haar dienst. Daarom hebben Elze en de telefoniste, na het ontslag op staande voet, alsnog een vaststellingsovereenkomst gesloten. Er vond een reguliere eindafrekening plaats met een opzegtermijn van drie maanden. Elze was blij dat ze het op deze manier kon afsluiten. Op goed gevoel en dus niet als een bitch.
Overweeg je ook een of meerder medewerkers te ontstaan? Download onze gratis informatiegids met handige tips.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.